Škola kuhanja: Štruca od kruha

U Školi kuhanja uvijek je cilj svaku namirnicu iskoristiti u što većoj mjeri.

U ovoj epizodi kuharica amaterka Nikolina Gregorić iz Zagreba pokazala je kako iskoristiti stari kruh. Uz pomoć nekoliko sastojaka, od starog kruha nastala je ukusna štruca, idealan prilog umacima i gulašima.

ŠTRUCA OD KRUHA

SASTOJCI:
Bijeli kruh (stariji) - 1 kg
Špek /slanina - 100 g
Luk - 2 kom
Češnjak - 3 režnja
Peršin list - mala vezica
Jaja - 3 kom
Brašno oštro - 50 g
Mlijeko - 3 dcl
Svinjska mast - 50 g
Krušne mrvice - 50 g 
Sol, papar - prstohvat 

POSTUPAK PRIPREME:
Kruh, koji može biti star i dan-dva, izrezati na kockice, staviti na pleh i posušiti u pećnici zagrijanoj na 140 stupnjeva Celzijusa 30 minuta. Na žlici svinjske masti ispirjati na kockice izrezan luk ili špek, a na kraju kratko propirjati češnjak. Mlijeko ugrijati. Posušeni kruh posoliti i popapriti, preliti toplim mlijekom i prethodno pirjanim lukom, špekom i češnjakom. Pustiti da odstoji nekoliko minuta da kruh upije mlijeko, a potom dodati i jaja i sitno sjeckani peršin i sve umijesiti. Ukoliko je smjesa previše žitka, posuti s malo krušnih mrvica i brašna. Aluminijsku foliju premazati svinjskom mašću, formirati štrucu, te obložiti folijom i zatvoriti krajeve. Peći na plehu u pećnici prethodno zagrijanoj na 170 stupnjeva Celzijusa 40 minuta. Po želji foliju otvoriti i zapeći koricu još nekoliko minuta.


ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.