Škola kuhanja: Sotirano povrće

Sotirano povrće serijal Škola kuhanja već je prikazivao kao prilog mnogim glavnim jelima. Tehniku sotiranja kroz pripremu objasnila je diplomirana ekonomistica i zaljubljenica u pustolovni turizam, ali i kuhanje, Branka Dajak Perak iz Zagreba.

Sotiranje kao tehnika važno je i u pripremi drugih namirnica, a Branka je otkrila i zašto je važno povrće odvojiti prema tvrdoći, koliko ga dugo treba termički obrađivati da bi maksimalno sačuvalo boju i okuse, te na kraju bilo ukusno i hrskavo.

SOTIRANO POVRĆE

SASTOJCI:

Mrkva - 1 kom
Celer korijen - 100 g
Tikvica srednja - 1 kom
Luk ljubičasti - 1 kom
Komorač - 100 g
Paprika crvena - 1 kom
Šampinjoni - 100g
Ekstra djev. maslinovo ulje
Svježe začinsko bilje
Sol, papar 

POSTUPAK PRIPREME:
Povrće očistiti i izrezati na jednake štapiće, od 3 do 5 milimetara, dužine 7 do 8 centimetara. U tavu na zagrijano ekstra djevičansko maslinovo ulje dodati prvo korjenasto i tvrđe povrće (mrkva, celer korijen, koromač), kratko sotirati 2 do 3
minute, a potom dodati i luk, papriku te šampinjone. Nastaviti sotiranje još nekoliko minuta, a na kraju dodati tikvice još dvije minute. Sve posoliti i popapriti.


ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.