Znanstvenici: Sjeverni jeleni sve su mršaviji

Sjeverni jeleni koji žive u blizini Sjevernog pola sve su mršaviji, što je posljedica klimatskih promjena, objavili su znanstvenici. Prosječna težina sjevernog jelena na norveškom otočju Svalbardu pala je s 55 kilograma krajem prošlog stoljeća na 48 kilograma, navodi se u studiji norveških i škotskih znanstvenika. Tvrde da je glavni uzrok tome globalno zatopljenje.

I koliko god toplija ljeta pogoduju sjevernim jelenima, toliko im ne odgovaraju toplije zime, rekao je škotski profesor Steve Albon.

Manje hladne zime umjesto obilnog snijega donose više kiše koje se na tlu pretvaraju u ledeni pokrov, a to biljojedima otežava pristup hrani. Neki sjeverni jeleni zato doslovce gladuju. Suprotno tome, ljeti vegetacija buja, što povećava izglede da će zdrave ženke začeti u jesen, a gravidnost traje sedam mjeseci. Ali zbog manjka hrane mladunčad dolazi na svijet sa sve manjom težinom.

Prosječna težina odraslih sjevernih jelena pala je s 55 na 48 kilograma, što je 12 posto. Dvanaest posto možda ne izgleda puno, no s obzirom na to koliko je tjelesna težina važna za reprodukciju i preživljavanje, to je potencijalno golem problem, rekao je Albon.

Otkako su počela mjerenja, u zadnjih stotinu godina temperatura na površini Arktika porasla je za 2,8 stupnjeva Celzija.