Turski pisac i novinar Tarik Günersel: 'Nasilje nije rješenje'

Poznati turski  književnik, publicist, dramatičar i prevoditelj Tarık Günersel gostuje u Hrvatskoj. U 18 sati u Kulturno informativnom centru u Zagrebu održat će predavanje. Uoči tog predavanja gostovao je u Studiju 4.


Terorizam je nazvao udarom na  sekularizam i demokraciju. Uvjeren je da većina građana Turske, neovisno o vjeroispovijesti želi, mir koji je nemoguće postići bez poštivanja demokratskog poretka i sekularne države. Atatrükov sekularni režim posljednjih desetljeća je napadnut, objašnjava poznati pisac i novinar. Na pitanje tko su 'Sokolovi slobode' odgovara: Oni su frakcija radničke partije. Prvo moram reći da su naši kurdski građani imali probleme i imaju ih i danas. Ja kao demokrat pokušavam prdonijeti demokratizaciji Turske i radimo na poboljšanju. Nasilje nije rješenje. Terorizam protiv civilnog stanovništva ne može biti dobar put i za to nema opravdanja.
Dodao je kako postoje više vrsta terorizma i istaknuo kako je teror koji država provodi nad svojim građanima također vrsta terorizma: Neću imenovati ovu ili onu vladu, upao bih u neku vrstu opasnosti da to napravim, ali to je činjenica.


Osvrnuo se i na neuspjeli pokušaj vojnog puča nakon kojeg je predsjednik Erdogan dao uhititi više od 100 000 građana. Iako su uhićenja brojnih novinara opravdana njihovom povezanošću s terorističkim organizacijama, svi znaju, dodaje kako to nije istina. Pokušaj puča i njegove posljedice emoguće je, kaže, objasniti bez uzimanja u obzir strategije SAD-a i Velike Britanije i ostalih velikih sila i njihovog djelovanja u svijetu. SAD je vidio Erdogana kao potencijalno dobrog partnera. Sjedinjene Američke države su, ističe, htjele  napasti Irak preko Turske. No turski parlament to je odbio: Sjedinjene Američke Države su bile srdite, Bijela kuća također i njihov glasnogovornik je rekao kaznit ćemo Tursku, kakav je to jezik, kakav je to registar. Kako saveznik može govoriti na takav način. Ako SAD doista poštuje demokraciju, onda su trebali reći 'ne slažemo se, ali poštujemo odluku parlamenta našeg saveznika'. Nakon toga Erdogan je surađivao sa SAD-om u Siriji, ali nakon toga je otišao u Kinu i potpisao vojni sporazum o kupovini oružja. SAD su nakon toga odlučile iskoristiti sukob vjerskog vođe Fethullaha Gülana, koji je emigrirao u SAD, i Erdogana te preko njega preuzeti veću kontrolu nad turskim predsjednikom: To je kao finale nekog prvenstva u kojem se odmjeravaju snage, rekao je.

Tarık Günersel u dva je navrata bio predsjednik turskog PEN-a. Osim u Turskoj, školovao se i u SAD-u. Nakon vojnog udara 1980-ih emigrirao je iz Turske, a vratio se tek po uspostavi demokratski legitimne vlasti. Dobitnik je nagrada za dramu i književnost u Turskoj i inozemstvu. Na njegovu i inicijativu turskog PEN-a, UNESCO je proglasio 21. ožujka Svjetskim danom poezije. Günersel od 2005. redovito objavljuje kolumne u medijima te je osim kao pjesnik i kazališni autor, stekao i reputaciju priznatog publicista kojega objavljuju u zemlji i svijetu. U turskoj javnosti već otprije ima status dosljednog protivnika svih vrsta radikalizama, kao i promicatelja slobode umjetnosti i medija.

Njegovo najnovije ostvarenje je libreto o Nikoli Tesli koji je nastao u suradnji s hrvatskom udrugom 'Nikola Tesla-astralni genij', a ta će opera biti praizvedena sljedeće godine istovremeno u Istanbulu i Tel Avivu.