Svetojanska zlevanka

Nekada su se njome prehranjivali naraštaji, ima ih raznih vrsta i različito ih zovu. Svi tvrde da je baš njihova najukusnija i najbolja. U Podravini je zovu zlevanka, a u đurđevačkom prigradskom naselju Sveta Ana sigurni su da je baš njihova najbolja. Evo i zašto...

Zlevanka je prava 'svetojanska' samo ako je kukuruzno brašno samljeveno baš u mlinu u đurđevačkom prigradskom naselju Sveta Ana. Prije nego li dođe u mlin domaći se kukuruz mora dobro osušiti. Ali i taj kukuruz mora biti poseban, starinski. Ne smije se niti saditi na istom polju s nekom hibridnom vrstom, kaže Katarina Račan. Samo suhi kukuruz starinske sorte može pod kameni kotač, a i svi ostali sastojci moraju biti domaći - jaja, mlijeko, vrhnje.

Za dobru svetojansku zlevanku trebaju 2 jaja, šećer, malo soli, ulja. Stavlja se i 'slatko' i kiselo mlijeko te vrhnje. Kada se umute svi ti sastojci dodaje se domaće kukuruzno brašno. Dobro se još jednom sve izmiješa i ulije u namašćenu posudu za pečenje. Peče se u pećnici na 180°-200° C dok ne porumeni, pri kraju se još premaže vrhnjem i zapeče.  

Jednom na godinu Svetojanke imaju dan posvećen svojoj zlevanki - pozovu goste i u krušnoj peći pokraj mlina ispeku i do 50 svetojanskih zlevanki. Nije samo jednom na godinu živo kod mlina, posjetitelji dolaze cijele godine. Dolaze izletnici, brojni učenici, umirovljenici  svi koji su željni vidjeti kako se melje kukuruz i dobije kukuruzno brašno,  kaže Natalija Miletić, predsjednica Udruge žena u Svetoj Ani. Ovakvom su se zlevankom, od namirnica kojih je uvijek bilo na svakom seljačkom gospodarstvu, prehranili naraštaji Svetojanaca.

U ovom su mjestu pronašli način da sačuvaju i na nove naraštaje prenose dio svoje baštine. A kad jednom kušaju svetojansku zlevanku, posjetitelji se požele ponovno vratiti u Svetu Anu. Iako je po broju stanovnika najmanje, idilična priroda i složni mještani đurđevačkom prigradskom naselju Sveta Ana otvaraju velike turističke mogućnosti.  Žene su zbog toga osnovale i udrugu. Ima nas 15 članica u Udruzi, udruga se bavi isključivo promoviranjem sela i naravno naše kukuruzne zlevanke. Nastojimo je što promovirati sudjelovanjem na raznim manifestacijama i radionicama kako bi ljudima približili to naše starinsko jelo,  ističe Natalija.

Po posljednjem popisu stanovništva Svetojanaca je tek 99. Malobrojni su, ali nadaleko poznati i to po svojoj vodenici i svetojanskoj zlevanki.