Što čitati: prošlogodišnji hit u anglosaksonskom svijetu ili prvu knjigu spisateljice pisane za djecu

Književna kritičarka Jagna Pogačnik redovito, utorkom, u emisiji Dobro jutro, Hrvatska preporučuje što čitati.

Danas najavljuje promociju najiščekivanijeg književnog djela ove godine, prošlogodišnji hit u anglosaksonskom svijetu i prvu knjigu spisateljice pisane za djecu.


Zagrebačka promocija romana 'Ciganin, ali najljepši' Kristiana Novaka održat će se u Kinu Grič u petak, 16. prosinca, s početkom u 19 sati. Na promociji romana sudjelovat će urednik Kruno Lokotar, kritičarka Katarina Luketić i autor. 'Ciganin, ali najljepši' jedno je od najiščekivanijih književnih djela ove godine. Novi roman Kristiana Novaka, autora čiji je prethodni hit 'Črna mati zemla' osvojio nagradu T-portala za roman godine i obilježio književnu sezonu, bio je jedan od najtraženijih naslova ovogodišnjeg Interlibera.


Chigozie Obioma – Ribari

Veliki prošlogodišnji hit u anglosaksonskom svijetu koji se od ostalih naslova izdvaja već činjenicom što roman dolazi iz Afrike, o čijoj brojnoj književnosti nemamo mnogo informacija. Hollywoodski producenti zanimaju se za ekranizaciju romana, sprema se i kazališna predstava.

Chigozie Obioma, Nigerijac s američkom adresom, svojim je prvijencem 'Ribari' postao planetarno poznat pisac: uvršten na popise najboljih knjiga sezone, ušao je u prestižni krug finalista nagrade Man Booker 2015. i to kao najmlađi u povijesti nagrade (knjigu je objavio s 28 godina).

Roman se zbiva devedesetih godina prošloga stoljeća; priča je to o nigerijskoj obitelji srednje klase, otac je namještenik središnje nacionalne banke, majka vodi mali dućan na tržnici, imaju šestoro djece. Četvorica braće, u rasponu od osam do petnaest godina, od kojih će nam najmlađi Ben i ispripovijedati priču (retrospektivno), kad njihov strogi otac dobije premještaj u drugi grad, osjetit će slobodu, izbjeći majčinom nadzoru, bježati iz škole i početi ribariti na zagađenoj rijeci. Oni žive u gradu Akureu, u sredini u kojoj su vjera i praznovjerje iznimno važne za život stanovnika. Jednom prilikom braća će na rijeci susresti lokalnog beskućnika i luđaka Abulua, kojeg se svi pomalo plaše jer je na glasu kao prorok čija se predviđanja u pravilu ostvaruju. On će proreći smrt najstarijeg brata i uznemiriti dječake tvrdnjom kako će ga ubiti netko od njegove braće. Taj susret (i biblijski motiv) temeljito će promijeniti život obitelji, njihove odluke i odrastanje; događaji se strelovito smjenjuju ne dopuštajući čitatelju da ovu napetu i dirljivu priču ispusti iz ruku. Autor čitatelju ostavlja zaključiti što je važnije – proročanstvo lokalnog luđaka ili činjenica da je dječak povjerovao u njega. Pratimo kako se ljubav pretvara u mržnju, vjera u praznovjerje...

Elegija o Nigeriji, ilustrira stav lokalnog stanovništva prema tuđinu koji nameće strana pravila. Luđak koji proriče da će brat ubiti brata na posredan je način i metafora britanske kolonijalne vlasti koja diktira drugačije uvjete ponašanja, a bratska se ljubav pretvara u rivalstvo, čak mržnju. Obioma inzistira na panoramskom prikazu svakodnevice i utjecaju povijesnog nasljeđa i političkih okolnosti. Nigerijsko su društvo zakočili dugotrajna kolonijalna uprava i njezino naslijeđe, korumpirana i diktatorska domaća vlast nasilje. Iskrena priča o obitelji, bratskoj solidarnosti, osveti, sudbini i ljubavi, o nedosanjanim snovima, ali i o osveti i tankoj granici između života i smrti. Tragična i mistična istovremeno, priča je obojana koloritom afričke svakodnevnice.

Obioma je suptilan pripovjedač koji političkoj strani priče zameće tragove i u prvi plan stavlja dirljivu obiteljsku priču, a ne društvenu kritiku. Promatran kroz prizmu sudbine jedne obitelji, ovo je važan roman o Africi sa svim njezinim proturječnostima – ekonomskim, političkim i vjerskim – i ljepoti njene kulture. Književna kritika Obiomu uspoređuje sa Zolom. Moćan spoj pop kulture, bajke i jezičke domišljatosti koji osvjetljava jedan Zapadu slabo poznat svijet


Milana Vuković Runjić - Vladimir i Matilda

Prva knjiga spisateljice Milane Vuković Runjić pisana za djecu; nastala na osnovu priča koje je prije spavanja pričala svojoj kćeri Antoniji.

U stablu platane u vrtu na zapadnom rubu grada žive čarobnjak Vladimir i njegova petogodišnja kći Matilda. I premda su njih dvoje likovi iz bajke, problemi s kojima se susreću prilično su stvarni, što je dodatna vrijednost ove knjige koja kroz fantastiku progovara i o stvarnom životu. Kako ih je svojedobno napustila majka, dobra vještica Vesna, Vladimir je suočen s time da treba odgajati malu vješticu, a pritom se što manje služiti čarobnim štapićem; učiti je kako da odraste prije svega u dobru djevojčicu, čije djetinjstvo nije nakrcano rekvizitima o kojima drugoj djeci majke čitaju iz dječjih knjiga. Djevojčica Antonija, Matildina vršnjakinja, živi u kući u istom vrtu i premda se Vladimir i Matilda skrivaju od 'normalnih' ljudi, ona ih upoznaje i sprijateljuje se s njima. U priči dakako ima i negativaca, kao što je čarobnjak Mor, elemenata slavenske mitologije...

Uz to treba svakako istaknuti odlične i decentne ilustracije Smiljane Čoh.