Lov ugrožava opstanak lavova u Zimbabveu

Lov je uzrok većine smrti lavova u regiji Zimbabvea gdje je 13-godišnjeg lava Cecila - glavnu atrakciju nacionalnog parka Hwange - prošle godine ubio jedan američki lovac amater, objavili su znanstvenici s britanskog sveučilišta Oxford.

Prema istraživanju objavljenom u Journal of Applied Ecology, 88 posto lavova mužjaka i 67 posto ženki koji su pronađeni mrtvi između 1999. i 2012. u nacionalnom parku Hwange, na zapadu Zimbabvea, žrtve su ljudskih aktivnosti tj. lova, zamki ili stočara koji se osvećuju lavovima koji su napali njihova stada.

Jedno drugo istraživanje objavljeno u strancima Biological Conservation, potvrđuje da je smrtnost lavova izravno povezana s izdavanjem dozvola za lov.
Prema tom istraživanju drastičan pad izdavanja dozvola za lov u parku Hwange je omogućio porast od 62 posto globalne populacije lavova, posebice mužjaka za 200 posto.

Zaštitnici faune su suočeni sa sve skupljom zaštitom predatora, ocijenio je glavni autor tih radova Andrew Loveridge. Rješenja tih problema bi trebali uključivati bolje praćenje i kontrolirano izdavanje dozvola za lov, suradnju sa seljacima kako bi se smanjio broj napada predatora na stoku te bolju učinkovitost u borbi protiv zvjerokradica, dodaje se u priopćenju.

Smrt lava Cecila u srpnju 2015., kojeg je ubio američki zubar tijekom safarija, što je platio 55.000 dolara, užasnula je javnost. Pravosuđe Zimbabvea je pokrenulo proces protiv organizatora safarija koji nije imao potrebne dozvole, od čega je prošlog mjeseca odustalo. Protiv Amerikanca koji je Cecila ubio samostrelom nije pokrenut nikakav sudski proces.