U ponedjeljak tradiocionalni koncert 'Želim život' u Zagrebu

Želim život, napisala je Ana Rukavina Erceg prije deset godina i svojom molbom za pomoć ganula javnost. Kako bi joj se pomoglo u liječenju leukemije pokrenuta je i akcija pod nazivom 'Želim život'. Sve je to preraslo u nešto puno više, pa je osnovana i Zaklada Ana Rukavina. Brojne humanitarne akcije, osnivanje banke krvi iz pupkovine, koncerti, nacionalna kampanja 'Lijek je u nama' dio je onoga što se u proteklih deset godina događalo.

Ana Rukavina Erceg bila je 29-godišnja novinarka koja svojim apelom za pomoć u liječenju leukemije nikog nije ostavila ravnodušnim. Nedugo prije nego što je zauvijek zatvorila oči napisala je pismo koje je pokrenulo lavinu događaja.

'Od svibnja 2005.bolujem od leukemije, stoga vas molim za 10 minuta vremena kako bih ukratko ispričala svoju priču iz bolesničke sobe na Rebru.Ne bojte se, nije tako tragična ni depresivna. Meni se jednostavno dogodio život  iz kojeg i vi možda možete nešto naučiti.' 

Pismo nažalost nije spasilo Anin život. No postalo je simbol snage ljudi koji se ne predaju bolesti i inspiracija za Zakladu Ana Rukavina kojoj je cilj raditi na registru dobrovoljnih davatelja koštane srži i osnivanju banke umbilikalnih stanica. Organiziran je humanitarni koncert na Trgu bana Jelačića kojem su se odazvala brojna poznata imena.

Osnivači Zaklade su obitelj Ane Rukavine Erceg, Hrvatska udruga leukemija i limfomi i Vjesnik. Jedna mlada žena pokrenula je nešto što može spasiti živote. Brojni koncerti, akcije događali su se diljem zemlje. Građani su pokazali svoju solidarnost. Osnovana je banka umbilikalnih stanica koje se pri porođaju uzimaju iz pupkovine a u slučaju bolesti mogu transplantacijom zamijeniti oboljelu koštanu srž.

Zaklada Ana Rukavina organizirala je brojne akcije gdje prije svega informira javnost o svojem radu. Broj potencijalnih darivatelja u Registru dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica trenutačno  je gotovo 53 tisuće, a broj tipiziranih darivatelja 51 tisuću. Odnedavno je ponovno uspostavljen program donacije krvi iz pupkovine Ana Rukavina u rodilištima izvan Zagreba. Zaklada stipendira i mlade liječnike specijalizante ili specijalista interne hematologije koji svoje znanje stečeno u Sjedinjenim Američkim Državama mogu prenijeti u Hrvatsku.

Aktivnosti je još mnogo, a prva sljedeća bit će u ponedjeljak na već tradicionalnom koncertu 'Želim život' u Zagrebu.