Na vrijeme se pripremite za skijanje

Ne postoje 'skijaške' vježbe! Postoje samo one koje će vam pomoći da u dobroj kondiciji i čvrstih mišića izdržite famozni 'hrvatski tjedan' na skijalištima diljem Europe.

Tisuće ljudi u siječnju krenu na skijanje potpuno nesvjesni svojeg fizičkog statusa, odlučni skijati se na najdužim i najstrmijim padinama. Upale mišića, katkada i teže ozljede, rezultat su nepripremljenosti. Pa vratimo se na prvu tvrdnju da nema 'skijaških' vježbi i postavimo si pitanje: zašto ne vježbamo cijelu godinu?Na sreću u zagrebačkoj Vježbaonici postoji tečaj pripreme koji je već počeo. Traje gotovo tri mjeseca zato da bi se i oni ljeniji pripremili. Naučit ćete stabilizirati trup, mišiće natkoljenice, učiti nešto o pokretljivosti zglobova. Pa ako i niste prije vježbali, ovo će vam pomoći da ublažite bolove u mišićima. Jer, priznajte, glupo je ići sedam dana na skijanje, a onda, zbog upale mišića, dva dana sjediti u hotelu!

Način skijanja se promijenio. Skije su kraće i brže, oprema sofisticiranija, nose se kacige, došli su nam skejteri na stazu. Pancerice su više, lomovi drugačiji, štapovi kraći, staze opasnije. I zato odmjerite svoje mogućnosti! Pripremite se za fizički napor, birajte dobru opremu, savjetujte se s drugim skijašima i ne izbjegavajte učitelje skijanja. Oni će vas naučiti skijati, ali i padati te izbjeći ozljede ili ih ublažiti.

Pripreme su počele. Još se stignete uključiti.