'Pronađimo dijete u sebi'

Fotografirajući malenog dječaka umjetnica Sabina Jagar ponovno je pronašla dijete u sebi. Oči su mu sjale od sreće, kaže Sabina. Tako je i nastala izložba 'Pronađimo dijete u sebi'.

Matija je bio začetnik ideje jer njegova je fotografija bila prva u kojoj sam ugledala svoj odraz u njegovim očima, sa svojim fotoaparatom. Tada sam pregledavala sve ostale fotografije i uočavala da u dječjim pogledima nalazim sebe, ono dijete u sebi,  otkriva Sabina Jagar. Trideset i pet fotografija djevojčica i dječaka podsjeća nas i na naše djetinjstvo, na vrijeme igre i bezbrižnosti. Raditi s djecom je predivan osjećaj. Oni ne razmišljaju kakva im je frizura, hoće li se namještati ovako ili onako, oni su jednostavno spontani. Bilo različitih trenutaka, rođendana, snimanja u gradu, snimanja u prirodi.

Ponovno pronađite dijete u sebi, poručuje Sabina, i sjetite se vremena kada vam je najvažnije bilo da budete sa svojim prijateljima, ne razmišljajući pri tome hoće li oni jednog dana biti liječnici ili političari. Važno je bilo da vas nakon dana provedenog u igri u pijesku dočeka zagrljaj roditelja i topli dom. Djeca nas mogu naučiti svemu. Ona su vrlo jednostavna, iskrena. Da uzmemo pola toga što dijete radi bili bi bolji plemenitiji ljudi.

Izložba Sabine Jagar dio je projekta Kulturni inkubator koju već drugu godinu za redom organizira Centar za kulturu Pučkog otvorenog učilišta Zagreb, kojem je cilj dati mladim umjetnicima priliku za realizaciju svojih prvih samostalnih umjetničkih djela. Sabina je upravo ovdje završila Školu za fotografa različitih tehnika i okrenula novu stranicu u životu, uz veliku potporu svojih kćeri uz čije se prve korake i osmijehe rodila i njezina ljubav prema fotografiji. Posebnu čar izložbi daju citati koje je kombinirala sa svojim fotografijama. Fotografije su popraćene citatima iz 'Šalabahtera' Danijele Martinović kojoj sam zahvalna što je ukrasila sve moje fotografije sa svojim mislima. Projekt je podržala od samog početka i naš rad je bio predivno iskustvo.

I kada smo već kod lijepih misli, podsjetimo se i one Goetheove: Najveći čovjek uvijek ostaje dijete…