'Zagrebačke ptičice' na slikama

Ako volite zagrebačke ptice ili ih tek želite upoznati, mogla bi vas razveseliti izložba koja se zove upravo Zagrebačke ptičice.

Zagrebačke ptičice. Uletjele u maštu mlade umjetnice Korane Gjalski Filipović pa se ugnijezdile na njezine slike i mame prolaznike u središtu Zagreba, posebno turiste koji dolaze na Advent. Izložba se zove Zagrebačke ptičice jer je fokus bio na pticama koje se mogu pronaći u Zagrebu i okolici. Mnogi misle da je u Zagrebu moguće vidjeti samo golubove, kosove, grlice, no već se u botaničkom vrtu mogu vidjeti sve ove šarene nevjerojatne kolorističke životinjice,  ističe autorica. 

Njihova ljepota predstavljena je na osamdesetak crteža. I to u carstvu knjiga, odnosno Knjižnici Marije Jurić Zagorke. Rađene su u tehnici tuša i suhog pastela. To je jedan krokijevski brzi način. Portretirala sam ih prema stvarnim fotografijama i tako je svaka zadržala taj svoj karakter.  Na likovnu priču o ptičicama Koranu je inspirirala jedna prelijepa papiga koju ima doma. Bez obzira što će neki reći da je u krletci, da nije slobodna, ona je ipak postala članom obitelji. Mazimo je, hranimo, leti po stanu i bez obzira što ona zavidi na ptičicama na slobodi ja vjerujem da te ptičice zavide njoj što je u toplom domu i što sada kada dolazi zima ona lako pronalazi hranu dok one na žalost ne.  I upravo zbog toga i ova izložba! Da se pomogne ptičicama.

U sklopu izložbe priređuju se i radionice za djecu na kojima uče napraviti hranilice za ptice te kako ih zimi hraniti. Idealna prilika da i mali slikari pokažu svoje likovne doživljaje raznolikog ptičjeg carstva…