Knjižnica franjevačkog samostana u Vukovaru

Vukovarski franjevački samostan sa župnom crkvom sv. Filipa i Jakova iz 18. stoljeća, smješten na visokoj zaravni uz Dunav, veliko je kulturno i duhovno bogatstvo.

Taj impresivni sklop, kao najmarkantnija građevina baroknog Vukovara, izazivao je pozornost brojnih putopisaca. U barbarskim napadima na Hrvatsku, posebice 1991., veliko franjevačko knjiško blago stradava i dijelom nestaje. Neke su knjige spaljene, a neke su jednostavno nestale te se i danas za njima traga. Ovdje vidimo nekoliko knjiga koje su stradale jednako tako u Domovinskom ratu za vrijeme bombardiranja, za nemilo vrijeme stradanja kada su naši franjevci i časne sestre bili u podrumima, skloništima... Knjige su bile na svome mjestu, nažalost, i one su propucane gelerima, neke su knjige zapaljene, neke su gorile, ali ipak su nekako sačuvana,  objašnjava fra Ivica Jagodić, župnik župe sv. Filipa i Jakova.

Uz župni pastoral franjevci su u 18. stoljeću u Vukovaru pokrenuli javno pučko školstvo, dok je njihov samostan provincijsko središte za studij filozofije i teologije. Zahvaljujući tim učilištima samostanska knjižnica opremljena je vrijednim i rijetkim knjigama. Bilježimo da je ovaj naš franjevački samostan odigrao veliku prosvjetnu ulogu. Da je u kontinuitetu, oko 150 godina, bio upravo prosvjetno mjesto. Iz toga vremena je stvarano knjižničko blago koje promatramo u našoj franjevačkoj knjižnici. Uz inkunabule, istaknuo bih na posebni način da su velikim dijelom i ovdje stvarane i nastajale hrvatske rijetke knjige po zasluzi naših učenih ljudi i profesora,  ističe fra Jagodić. Uz bogatu knjižnicu, samostan posjeduje vrijedne relikvije i obredne predmete stare nekoliko stotina godina.

Većina samostanskog arhiva danas je digitalizirana i dostupna za istraživanje. U sklopu franjevačkog samostana postoji i knjižnica franjevačkoga svjetovnog reda u kojoj se može pronaći duhovna literatura novijeg datuma.