I Grdenci svoje kazalište imaju

U Hrvatskoj postoje brojne amaterske dramske udruge, a ekipa Dobrog jutra nedavno je posjetila jednu u okolici Zaboka koja se trudi sa svakom svojom predstavom sačuvati zagorski dijalekt i tradiciju.

Tipična scena iz zagorske hiže. Gospođa Malča, mater familias, sprema, kuha, čisti, brine o svemu i o svemu ima mišljenje. I muž Gaber o svemu sve zna, ali se boji Malče kao miš mačke. U goste im stiže stric prevarant iz Amerike s novom ženom. To je samo početak radnje predstave 'Prevara' amaterske dramske skupine 'Kaj' iz Grdenaca kraj Zaboka.

Kako se selo veselo ujedinilo i zakoračilo na kazališne daske? Sve je krenulo jednog hladnog zimskog dana prije četiri godine. Đurđica Seleš, predsjednica udruge 'Kaj', bila je u publici na Prvom glasu Zagorja u Svetom Križu Začretju i dobila želju biti na pozornici. Iako joj je, priča nam energična Đurđica, to želja još iz djetinjstva. Zasukala je rukave napisala dramu i krenula u potragu za glumcima. Iako su neki pružali otpor – mi ne bi mogli tak´ glumiti, mi nemamo škole za to, ja sam iz hrvatskog imala tri – ekipa je nakon audicije skupljena.

Grupa žena i jedan muški, ali kada zatreba još koja muška uloga, a treba uvijek- tu je gospođa Ivanka Kunović. U četiri predstave, koliko su ih napravili u tri godine postojanja, igrala je same muške, a može se pohvaliti i nominacijom za najbolju mušku ulogu. Dok je Đurđica na Festivalu kazališnih amatera u Pazinu osvojila nominaciju za najbolju žensku glumicu. Osim što glumi, Đurđica je 'Katica za sve'. Autorica je svih drama, režira, radi scenografiju, šije kostime. Ni ne čudi da ju ostalih 11 članova udruge zovu - šefica! Kak´ sam ja dosta oštra po karakteru, tak sam ja njih stesala, a kad nas je publika vidjela, rekli su- vi morate nastaviti,  iskrena je.

Svoje četiri predstave udruga Kaj odigrala je preko stotinu puta, snimili su čak i igrani film, a već rade na novoj predstavi. I sve moraju biti na kajkavskom i moraju biti komedije jer to njihova publika najviše voli.