Novosadski EXIT stiže u Umag

Ljetni glazbeni festival EXIT, jedan od deset najboljih u Europi, od iduće će godine imati hrvatsku inačicu koja će se održati 26. i 27. svibnja u Umagu. Hrvatsko izdanje višestruko nagrađivanog festivala koji se od 2000. održava na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu najavio je danas u Dvorani Mueller zagrebačkoga Kina Europe osnivač i direktor EXIT-a Dušan Kovačević.

Ovim povodom u Studiju 4 gostovali su organizator festivala Slaven Đukić i naš Ante Batinović.

Širenje festivalske mreže na Hrvatsku dio je regionalnog povezivanja koje je EXIT počeo 2014. Sea Dance festivalom u Budvi i od 2015. godine Revolution Festivalom u rumunjskom gradu Temišvaru. 

Prva stanica EXIT-ove "avanture" u 2017., Sea Star festival, održat će se u umaškom Stella Maris resortu.

Festival se održava 26. i 27. svibnja 2017., a organizatori najavljuju još dva dana programa - 25. i 28. svibnja, zamišljene kao "svojevrsno 'zagrijavanje' i 'after' za najizdržljivije".

Središnji festivalski program će na šest pozornica ugostiti više od 70 izvođača, od kojih su dosad potvrđeni Urban&4, The Prodigy i Dubioza Kolektiv, kao 'headlineri' prvoga dana.

Ljetni glazbeni festival EXIT višestruki je dobitnik festivalskih nagrada European i UK Festival Awards kao najbolji europski festival, kao i najprestižnijeg europskog turističkog priznanja The Best European Destinations (2016.).

Najjači svjetski mediji redovito ga svrstavaju u svjetski vrh, a ove je godine proglašen jednim od najboljih svjetskih festivala po mišljenju medija kao što su CNN, The New York Times, The Guardian, Vogue, Daily Mail, Ministry of Sound i drugi. EXIT je osmu godinu zaredom izglasan među deset najboljih u Europi i to u glavnoj kategoriji prestižnih Europskih festivalskih nagrada (European Festival Awards), za najbolji veliki festival.

Njegovo se sljedeće izdanje održava u Novom Sadu od 6. do 9. srpnja 2017., a Sea Star festival obilježit će početak umaške ljetne sezone 2017.
Kako se u 2017. obilježava 50. godišnjica od "Ljeta ljubavi 1967.", oba će festivala biti posvećena obilježavanju te važne prekretnice u svjetskoj povijesti, kad je u San Franciscu hipi revolucija zauvijek promijenila svijet borbom za mir, slobodu govora, ljudska prava, te društvenu, rasnu i spolnu jednakost.

Globalna prodaja ulaznica za Exit Summer of Love 2017. počela je u srijedu 7. prosinca, a za Sea Star festival počinje u utorak 20. prosinca točno u podne.