Kipar Stjepan Gračan primio Nagradu za životno djelo HDLU

Akademski kipar Stjepan Gračan primio je Nagradu za životno djelo Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) na svečanosti u Staroj gradskoj vijećnici, gdje su dodijeljene i godišnje nagrade, posthumno kiparu Slavomiru Drinkoviću, a kao najboljem mladom umjetniku Lavu Paripoviću.

Ovo što slijedi gotovo je uobičajeno, sada se osjećam dobro, a što se tiče daljnjeg rada, mislim da ću ga nastaviti, rekao je Gračan. HDLU mu je Nagradu za životno djelo dodijelilo za neprocijenjiv doprinos hrvatskoj likovnoj umjetnosti, ne samo kroz realizirani bogat i višestruko nagrađivan kiparski opus, već i kao jednom od pokretača i aktivnih dionika Likovne grupe Biafra.

Zanki: Drinkovićev opus prerano prekinut, a Paripovićev već sada izuzetno zreo

Nedavno preminulom akademskom kiparu Slavomiru Drinkoviću dodijeljena je likovna nagrada HDLU-a za najbolju izložbu, za retrospektivu Ješonska: izbor radova 1974. 2016. održanu ovog ljeta u umjetnikovoj rodnoj Jelsi, a preuzeo ju je njegov sin Vitar. Kiparski opus Slavomira Drinkovića od neosporne je vrijednosti unutar ukupnog hrvatskog likovnog stvaralaštva te je zasluženo dočekao retrospektivnu izložbu razmjera i postava koji potvrđuju njegov značaj u kontekstu suvremene skulpture, napominje se u obrazloženju.

Za djela slikara Lava Paripovića, nagrađenog likovnom nagradom HDLU-a za mladog umjetnika, Odbor za dodjelu nagrade je ustvrdio kako "ukazuju na predani, kontinuirani rad na proširivanju vlastitog slikarskog izričaja, istovremeno crpeći inspiraciju iz svoje svakodnevne, neposredne okoline i dotičući se aktualnih društveno relevantnih tema. Prema obrazloženju, motivom pčele radilice dolazi do izražaja dimenzija društvene osviještenosti u Paripovićevom radu, dok je nizom uspješnih urbanih intervencija obogatio brojne zagrebačke zidove, pozvavši promatrača na nove reakcije i interpretacije, izazivajući nerijetko i dozu začudnosti.

Predsjednik HDLU Josip Zanki podsjetio je kako je retrospektivna izložba Stjepana Gračana pokazala autora koji je izuzetno mlad i otvoren, pa se Nagrada za životno djelo, zapravo odnosi i na umjetničku inovaciju Za opus Slavomira Drinkovića ocijenio je kako je prerano prekinut, jer je mogao još puno dati, dok opus Lava Paripovića smatra već sada izuzetno zrelim.

Posebna priznanja Tonku Maroeviću i Siniši Majkusu

HDLU je posebno priznanje za doprinos likovnoj umjetnosti dodijelio Tonku Maroeviću, koji od sredine šezdesetih djeluje kao povjesničar umjetnosti, likovni i književni kritičar, recenzent izložaba, književnik, pjesnik, prevoditelj te urednik i komentator brojnih izdanja. U obrazloženju se podsjeća i kako se osobito afirmirao kao autor niza monografija o hrvatskim umjetnicima, a njegov temeljni interes za praćenje žive umjetnosti, čijem nastajanju svjedoči, profilirao ga je kroz rasprave, studije i popratne tekstove za preko trideset izložaba u promicatelja afirmacije i rasta niza hrvatskih umjetnika, svojih suvremenika.

Posebno priznanje za izložbu dodijeljeno je akademskom slikaru i grafičaru Siniši Majkusu za site-specific izložbu "Megamix", održanu od ovog ljeta u Laubi. Po akademskom obrazovanju grafičar, Siniša Majkus pripada generaciji umjetnika stasaloj u pluralističkom ozračju slobodnog medijskog izričaja, koji svojom stvaralačkom imaginacijom ne oklijevaju pred rušenjem tradicionalnih podjela na likovne discipline, naglašava se.