Simbol Zadra u opasnosti

Crkva svetog Donata, tisućljetni simbol Zadra, u vrlo je lošem stanju. Jednom od najvrednijih predromaničkih spomenika ranog srednjeg vijeka potrebna je hitna sanacija. Osim krovišta, problem je vlaga u zidovima crkve.

Da je zadarski spomenik iz 9. stoljeća u lošem stanju stručnjaci su doznali lani, prigodom snimanja crkve za izradu 3D modela kako bi se riješilo prokišnjavanje krovišta. No, nalaz je pokazao da je crkva u lošijem stanju nego što se mislilo. Donat se neće srušiti. Stanje nije alarmantno. Nije problem samo u krovištu, nego u vlazi koja izbija iz zidova i same konstrukcije te nagriza armirano-betonsku konstrukciju koja drži crkvu sv. Donata. Stoga ćemo morati u dogledno vrijeme poduzeti neke radnje, što skorije, naravno, na sanaciji crkve i njezinoj zaštiti. Crkvu ne možemo čuvati u trenutku kad se počne raspadati, nego moramo spriječiti raspadanje već sada, na vrijeme, upozorava ravnatelj Arheološkoga muzeja u Zadru dr. sc. Jakov Vučić.

A sada je krajnje vrijeme. No, može li Muzej, koji zgradom upravlja zadnjih 136 godina, to sam financirati. Ministarstvo kulture već je pomoglo, a mi očekujemo da će to činiti i dalje. A kada dođe do samoga finiša i kad bude trebalo više novca, očekujemo pomoć i od Grada i od Županije, jer Donat je i gradski i nacionalni spomenik. Nakon završetka projekta vidjet ćemo mogu li se povući neka sredstva i iz europskih fondova, navodi dalje Vučić.

Prije toga nužno je odraditi svu potrebnu dokumentaciju i projekte te se prijaviti na natječaje Ministarstva kulture, ističe Miljenko Domijan, predsjednik Vijeća za kulturna dobra Ministarstva kulture. Nema nikakvih razloga da Ministarstvo kulture ne bi na to reagiralo. Dapače, učinit ćemo sve da Sveti Donat bude dostojanstveno konsolidiran, sačuvan i prezentiran. Ne samo da će Ministarstvo reagirati, nego ministarstvo mora i tjerati nekoga tko je za to odgovoran da se tako ponaša, ističe Domijan.

A kako će se ponašati u tom slučaju Grad Zadar? Ako tisućljetni simbol grada Zadra treba obnovu, Grad Zadar će sigurno sudjelovati, kaže zamjenik gradonačelnika Zvonimir Vrančić. Sanacija spomenika, koji je zadnji put obnavljan sredinom osamdesetih prošloga stoljeća, potrajat će godinama i izvodit će se u nekoliko faza, no važno je što prije početi.