Projekcije na Europskom trgu - uvod u Maraton kratkometražnih filmova

Izborom filmova koji će se danas prikazati na Europskom trgu, Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) najavljuje Maraton kratkometražnih filmova. On će od 18. do 21. prosinca, u povodu najkraćeg dana u godini, u kinima diljem Hrvatske s besplatnim projekcijama slaviti kratku filmsku formu.

Filmovi, koji će se na Europskom trgu prikazati u sklopu zagrebačkog Adventa, podijeljeni su u četiri polusatne tematske cjeline, počevši od dječjih, preko dva programa kratkih filmova za odrasle do glazbenih spotova čiji su autori filmski redatelji.

Dječji blok u poslijepodnevnim satima donosi, animirane filmove "Slatki snovi" Dinka Kumanovića, "Ježeva škola" Ivane Guljašević, "Igramo se priče: cvrčak i mrav" Marine Andree Škop i "Koyaa - Cvijet" slovenskog redatelja Kolje Saksida.

Slijedi prvi blok hrvatskih filmova za odrasle s filmom "Onda vidim Tanju" Juraja Lerotića, te drugi s filmovima "Ne vjeruj nikome" Luke Čurčića, animirani "Život s Hermanom H. Rottom" Chintisa Lundgrena i "Zvjerka" Daine O. Pusić.

U glazbenom bloku sa 'spotovskim' uratcima predstavit će se Radislav Jovanov Gonzo, Ljubo Zdjelarević, Sonja Tarokić, Andrija Mardešić, Luka Vucić i Branko Pašić.

Najbolji hrvatski 'kratkiši' na ovogodišnjem Maratonu

U sklopu četvrtog izdanja Maratona, u sedamnaest kina trinaest hrvatskih gradova prikazat će se više od dvadeset filmova u četverodijelnom programu - "Hrvatski maratonci I i II" s recentnim nagrađivanim domaćim 'kratkišima', "Europski mali maratonci" s europskim crtićima za najmlađe i "Splitski maratonci" za splitsku publiku.

"Hrvatski maratonci" prikazat će film "Zvir" Miroslava Sikavice, koji je osvojio, među ostalim, posebno priznanje programa "15 dana autora" u Cannesu, "Cvijeće"Judite Gamulin, nominiran za studentskog Oscara, "Po čovika" Kristine Kumrić, nagrađen na festivalu u Valladolidu, "Mliječni zub" Saše Bana, pobjednik "Kockica" ZFF-a te "Med i mliko" Marka Jukića, koji je na ZFF-u u istom programu osvojio posebno priznanje žirija.

Od animiranih filmova na programu su višestruko nagrađivani naslovi

"Planemo" Veljka Popovića, "Petrova šuma" Martine Meštrović i "Stakleni čovjek" Daniela Šuljića, eksperimentalni filmovi "Dota" Petre Zlonoge i "Pokretni elementi" Marka Tadića te dokumentarni "Nešto o životu" Nebojše Sljepčevića.

"Europski mali maratonci" donose nagrađivane animirane kratkometražne filmove za djecu, a među njima je i hrvatski "Voće" Ivana Mirka Senjanovića. Bit će tu i animirani filmovi iz Slovenije (Koyaa - Cvijet), Francuske ("Kavez"), Španjolske ("Služba za korisnike"), Norveške ("Gljiva čudovište"), Italije ("Merlot"), Nizozemske ("Jack"), Litve ("Gumb") i Švedske ("Što ako").

Program "Splitski maratonci" obuhvaća četiri filma koji će se besplatno prikazati na velikim platnima u Splitu - igrani filmovi "Ritki zrak" Šimuna Šituma, "Nas dva" Andrije Mardešića i "Minjonja njanjonja Josipa Lukića te dokumentarni film "Kino otok" u režiji Ivana Ramljaka.

Inicijativu "Najkraći dan" pokrenuo je 2012. godine Francuski nacionalni centar za film u suradnji s Agencijom za kratki film, a nakon velikog uspjeha u Francuskoj, inicijativa je postala međunarodna i realizirana je u četrnaest europskih zemalja.

Četvrti Maraton kratkometražnog filma organizira Hrvatski audiovizualni centar u suradnji sa zagrebačkim Francuskim institutom i Kino mrežom.