Rijedak primjerak priča J. K. Rowling prodan za 440.000 eura

Rijedak primjerak 'Bajki barda Beedlea', pet priča što ih je rukom izradila, odnosno napisala i ilustrirala sama spisateljica J. K. Rowling, prodan je u na dražbi u londonskom Sotheby'su za 439.400 eura, izvijestili su iz aukcijske kuće. 

Anonimni kupac, koji je knjigu kupio u telefonskom nadmetanju, postao je vlasnik jednoga od rijetkih sedam primjeraka zbirke priča što ih je rukom napisala i osobno ilustrirala britanska spisateljica.

Knjiga je uvezana u kožu te ukrašena poludragim kamenjem i mrtvačkom glavom od srebra, a primjerak ima i posvetu Barryju Cunninghamu, izdavaču koji je pridonio lansiranju sage o Harryju Potteru, pristavši 1997. objaviti knjigu o Harryju Potteru u školi vještičarenja.

I ostalih šest knjiga uvezano je u kožu, a srebrnim ornamentima i poludragim kamenjem ukrasila ih je srebrnarnica i draguljarnica Hamilton & Inches iz Edinburgha. Svaki od srebrnih dijelova predstavlja jednu od pet bajki iz zbirke. Rowling je također zatražila da svaka od sedam kopija bude ukrašena drugom vrstom poludragog kamena.

Barryju, čovjeku koji je vjerovao da će se jedan predugačak roman o mladome čarobnjaku s naočalama uspješno prodavati... HVALA, piše na jednoj od prvih stranica knjige. Knjiga je, kažu iz aukcijske kuće, poklonjena izdavaču u prosincu 2007.

Jedan od sedam primjeraka krajem 2007. ponuđen je na aukciji za 30.000 funti, a na kraju ga je Amazon.com prodao za 1,95 milijuna funta, što je bila najveća cijena postignuta na aukciji za neki moderan književni rukopis. Novac zarađen od prodaje knjige doniran je humanitarnoj organizaciji The Children's Voice.

Zbirka priča Bajke barda Beedlea spomenuta je u knjizi Harry Potter i darovi smrti, posljednjoj iz serijala o mladome čarobnjaku. Tiskano izdanje knjige u prodaju je pušteno 4. prosinca 2008., a zarada od prodaje donira se organizaciji Children's High Level Group. Rowling je počela pisati knjigu ubrzo nakon što je završila s radom na sedmom romanu o Harryju Potteru.