Čuvari tradicije iz Čučerja

Bosiljak zovu kraljevskim začinom, a jedna od njegovih blagodati jest da tmurne i bezvoljne ljude čini vedrima i opuštenima. HKPD iz Čučerja ima iza sebe 120 godina takvog djelovanja.

Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo 'Bosiljak' osnovano je 1895. godine. Ime su dobili po rodnome mjestu začetnika društva, učitelju Bogumilu Žugecu. Posebno uspješno razdoblje bilo je pod vodstvom Milana Draškovića, koji je u nasljeđe ostavio knjigu spomenicu, a na scenu postavio 'čučersku svadbu', splet svadbenih pjesama, plesova i običaja iz Čučerja. 'Ta svadba trajala je nekada u izvornom obliku više od 2 sata, jer je postavljena onako kako se odvijala,...te su svadbe trajale 3 dana .Međutim mi danas vrlo rijetko izvodimo u takvom obliku, naprosto iz komercijalnih razloga. Posebno su nam zanimljive na turnejama izvan zemlje, što je interesantno, jer publika jednostavno toliko oduševljena zato što u svadbi koristimo sve rekvizite', objašnjava Barbara Ferlak, voditeljica društva.  

Bosiljak danas ima više od 180 aktivnih članova različite dobi i profesija, a  većinom su to mladi koji rade u sedam različitih sekcija. Društvo je nastupalo u mnogim mjestima u Hrvatskoj i inozemstvu te osvojilo mnogobrojne nagrade i priznanja. 'Naši tamburaši su toliko poznati u gradu, naša svadba je priznata kao najbolji izvorni folklor u Zagrebu i Hrvatskoj, a evo i brojne diplome koje možete vidjeti iza mene također dokazuju da osvajamo gdje god dođemo' kaže Davor Gabud.
Uskoro će proslaviti veliku 120. obljetnicu. Na pozornici zagrebačkoga Hrvatskog narodnog kazališta 8. siječnja 2017. svojim će plesom, pjesmama i prikazom izvornih tradicijskih običaja u prekrasnim nošnjama donijeti vedrinu gledateljima baš poput ljekovitog bosiljka.