U Hrvatskoj živi običaj misa Zornica

Kao i svakoga adventa i ove godine diljem Hrvatske katolički vjernici bude se u ranu zoru kako bi stigli na misu specifično zvanu Zornica. I ekipa Dobrog jutra probudila se nešto ranije i zabilježila to ranojutarnje misno slavlje, ali i pronašla odgovore o običaju misa Zornica. 

Bliži se 6 sati ujutro. Vrijeme kada tijekom adventa prema katoličkim crkvama hrle vjernici na mise u našem narodu zvane Zornice. Bilo je tako i ispred zagrebačke crkve sv. Mati Slobode. Neki još pomalo sneni, a neki budni i veseli, ali svi s jednakim ciljem, da svoje jutro započnu u molitvi. Zornice postoje svugdje još od 12. stoljeća, možda čak i prije. Prvo su bile više pokornički usmjerene. Mise Zornice nekako su prisutnije u ovim sjevernim krajevima Europe. Iz  Njemačke su se raširile i u naše krajeve, a pogotovo nakon 2. Vatikanskog koncila po čitavoj Hrvatskoj,  otkriva don Josip Krpić, vikar župe Duha Svetoga. I još dodaje da je taj običaj kod drugih pomalo zamro – dopustili su da ih malo ponese život, kako kaže.

No, kod nas vjernici vole prije odlaska na posao ili u školu, u ovo pomalo mračno zimsko vrijeme, doći na Zornicu. Crkve su pune kao i za nedjeljne mise, dok je puno manje vjernika na jutarnjim misama tijekom godine. Stvar je u tome da se kroz adventsko vrijeme čovjek priprema za Božić. I ne samo materijalno po dućanima tražeći darove. Obično tražimo puno darova, a najčešće bi bilo puno bolje darovati sebe. I upravo su Zornice prilika da se čovjek pomalo pripravi,  ističe don Josip. Da početak dana i taj dan posveti Gospodinu.

Iako se ne pjevaju sve one vesele Božićne pjesme nadaleko poznate i izvan vjerničkih krugova, misa Zornica je prepuna pjevanja, onako meditativnog jutarnjeg. Malo se ustegnemo od pretjeranog veselja da bi onda u Božićnoj noći i u Božićno vrijeme koje traje vrlo kratko, 3 tjedna, ta radost jednostavno eksplodirala. Tada se pjevaju 'Svim na zemlji', 'Radujte se narodi', 'Ej pastiri'… Advent je više vrijeme da se saberemo i da se pripremimo i kad dođe vrijeme zapjevat ćemo punim grlom i srcem,  objašnjava don Josip. No, po završetku Zornice, za mnoge vjernike ove župe, ali i mnogih drugih diljem Hrvatske, nije kraj druženja. Ono se nastavlja u župnim prostorijama. Svi zajedno popiju jutarnju kavu i osvježeni krenu, svaki u svoj radni dan.

Zornice su za hrvatske vjernike mnogo više od molitve. One su početak dana koji kroz vjeru daje nadu da će baš sve biti dobro baš kao i ovo dobro društvo koje se nakon njih okupi i veselo žamori iako još nije ni 7 sati.