Čabarske naočale za papu Franju

Papa Franjo za svoj 80. rođendan dobio je neobičan, ali izvoran dar iz Hrvatske – naočale s drvenim okvirom izrezbarenim iz grane 1600 godina stare masline s otoka Brijuni. Naočale su izradili bračni par Viktor i Sanda Jeromel iz Prezida u čabarskom kraju.

U prezidskoj radionici sportskih rekvizita obitelji Jeromel nastao je i jedan jedinstven predmet. Drvene naočale za papu Franju. Na izradu ih je potaknuo prijatelj. Kad je prijatelj dobio naočale, rekao mi je da su naočale toliko dobre, da bi ih mogao i papa nositi. To mi je ostalo negdje u glavi,  priznaje Viktor.

Izrađene su od grane masline stare 1600 godina. Dar za posebnog čovjeka morao je biti od posebnog drva. Maslinu su vidjeli pri posjetu Brujunima, a zatim nazvali Nacionalni park. Objasnio im što ja trebam i za koga trebam i našli su jednu granu koja se u oluji se odlomila i sa svom dokumentacijom predali su mi tu granu,  kaže Viktor. Supruga Sanda bila je vrlo uzbuđena prije puta u Rim, mislim da još nismo svjesni toga što nam se događa, sigurna pa sam da ćemo to pamtit cijeli život.

Naočale spremljene u ručno izrađenoj kutijici od istog komada drva, Sanda i Viktor papi Franji osobno su predali te mu čestitali 80. rođendan.