Prvi hrvatski udžbenik o debljini: 'Debljina - klinički pristup'

Nakon božićnih blagdana Hrvati zaobilaze vagu u velikom luku. Nije to slučajno jer statistike pokazuju da je čak 20 posto naših građana pretilo. Uoči ovog Božića u Rijeci je predstavljena knjiga 'Debljina - klinički pristup' skupine renomiranih endokrinologa, gastroenterologa i ostalih specijalista koji se bave debljinom.

Urednik Davor Štimac okupio je radove 54 autora sa sveučilišta iz cijele Hrvatske, dvadesetak s riječkog Medicinskog fakulteta. Od debljine kao javnozdravstvenog problema, preko uloge debljine u razvoju kroničnih nezaraznih bolesti, specifičnosti debljine u različitim životnim razdobljima, multidisciplinarnog pristupa liječenju, do najnovijih oblika liječenja - knjiga je podijeljena u sedam tematskih cjelina.

Recenzenti, akademik Danijel Rukavina i dr. Maja Radman, opisuju je kao izvor najnovijih spoznaja o debljini, koji je pri tom metodološki inovativan te izrazom pristupačan najširem krugu čitatelja. To je medicinska knjiga koja se čita u jednom dahu, istaknuo je dr. Rukavina.

Svaki drugi Europljanin ima višak kilograma, a 60 posto stanovnika Hrvatske je preuhranjeno. Dakle, govorimo o ozbiljnom problemu koji uglavnom neozbiljno shvaćamo, zaključio je autor ilustracija knjige Ivan Mišković.