Samo Hajduk i murva žive vječno

Ispred zgrade triju fakulteta u splitskom kampusu trajno je zasađena prva sadnica hajdučke murve. Sadnica je prošle godine u povodu 105. rođendana Hajduka simbolično zasađena, nakon čega je vraćena u plastenik do potupnog sazrijevanja. Ova murva genski je identična prvoj murvi sa Staroga placa, koju je godinu dana klonirao cijeli tim stručnjaka sa splitskog i zagrebačkog PMF-a.

Hajduk se vratio svojim korijenima - Sveučilištu. Upravo su petorica splitskih studenata iz Praga donijela prvi balun u grad. I osnovala kluba. Hajduk se sada simbolično vratio studentima, sadnicom hajdučke murve koja će trajno rasti ispred sveučilišnog kampusa.

Sadnjom murve posijano je i sjeme duboke suradnje Sveučilišta i Hajduka, kao sveučilišne nastavne baze, pogotovo za kineziologe koji znanja i iskustva stječu, ali i prenose svim naraštajima kluba. Osim Kineziološkog, s Hajdukom surađuju i drugi fakulteti. Tako je tim znanstvenika splitskog i zagrebačkog PMF-a punih godinu dana radio na kloniranju sjemena originalne murve sa Starog placa.

Mnogi će reći da je i Hajduk kao murva. Neslomljiv, otporan i neuništiv, unatoč svim neprilikama. A možda je to i jedan od razloga što se kaže da je sve prolazno, samo Hajduk živi vječno.