'Mirisi Božića' u Konavlima

Na ovogodišnjim Danima hrvatskog turizma Konavle su proglašene najboljim odredištem ruralnog turizma u Hrvatskoj. Upravo u ovo blagdansko vrijeme taj je epitet posebno opravdan. U organizaciji udruge Agroturizam Konavle devetu godinu zaredom održat će se, također nagrađivana, višednevna manifestacija 'Mirisi Božića' u Konavlima.

Konferencija za novinare po konavoski - kako drugačije dočarati 'Mirise Božića u Konavlima'. Od gastro večeri do humanitarnih akcija i kolendi, program ovogodišnje manifestacije nudi ponešto za svačiji ukus. Novost je šou 'Ljubav je u Konavlima'.

To je jedan zabavni talk show, u kojemu će se jedna grupa gradskih cura nadmetati sa grupom seoskih momaka. S jedne strane će biti urbana kultura, urbane vrijednosti, s druge strane ruralna kultura i tradicionalne vrijednosti, objasnio je Vlaho Mujo, udruga Agoroturizam Konavle.

Manifestacija 'Mirisi Božića u Konavlima' ipak je prepoznatljiva prije svega po 'Danima konavoske zelene menestre, baštine i vina'.
Mirisi Božića privuku svake godine pet, šest, osam tisuća ljudi, ovisno o vremenskim prilikama, i nekako je zelena menestra glavna tema, to je naše tradicijsko jelo, koje pripremamo od više vrsta kupusa, više vrsta suhoga mesa, rekao je Ivo Mujo, udruga Agoroturizam Konavle.

Ruralni turizam u Konavlima u posljednjih je deset godina doživio pravi procvat, upravo zahvaljujući ovakvim manifestacijama i sve raznovrsnijoj ponudi. Broj turističkih ležajeva porastao je gotovo deseterostruko. No konavoske konobe i stolovi kriju još puno potencijala za turistički razvoj koji će, nesumnjivo, i dalje rasti.