Pisma djece iz Sahare

Putopisac Damir Vujnovac početkom ove godine je bio jedini Hrvat na 16. Saharskom maratonu. Ondje je upoznao život izbjeglica iz zapadne Sahare koji tamo žive već 40 godina i pri tome došao na ideju da zapise ondašnje djece sabere u knjigu i tako zabilježi trag njihove pismenosti, ali i snove, želje i nadanja. Tema je bila slobodna, a djeca su osim o slobodi o kojoj sanjaju pisala o još mnogočemu.

Damir Vunovac živi u Varaždinu, radi u Zagrebu i putuje gdje god ga put nanese. Voli pustinje, voli Bliski Istok, ali ustvari voli otkrivati nove ljude, nove kulture. Ove je godine imao priliku sudjelovati u jednoj kraćoj utrci saharskog maratona koja se održavala u zapadnom Alžiru u organizaciji Saharca koji tako žele privuću pažnju javnosti na njihov problem koji traje već 40 godina. Oni su već 40 g u izbjeglištvu, u izbjegličkim  gradovima koji su počeli kao kampovi međutim sad ih je teško više zvati kampovima jer u njima žive deseci tisuća ljudi.
 
U tim izbjegličkim gradovima koje su nazivali prema gradovima iz koji su izbjegli 1976. iz svoje domovine zapadne Sahare oni su organizirali vrtiće, škole, zdravstveni sustav, to je jedan život u kojem se može preživljavati, međutim ne i živjeti punim plućima.  Damiru se dopala njihova volja i želja za učenjem, želja njihove djece za obrazovanjem, jer kako sami tvrde, oni, iako žive u izbjeglištvu već 40 godina imaju pismenost na zavidnom nivou, preko 90%.  Poželio je Damir pomoći u očuvanju njihove kulture i pismenosti, a tamo je upoznao jednu divnu osobu, učiteljicu koja mu je pomogla prikupiti radove tamošnje djece iz osnovanih i srednjih škola. Radovi su prevedeni s arapskog na hrvatski, a upravo je pri završetku i prijevod na engleski te krećemo u grafičku pripremu za tiskanje trojezičnog zbornika dječjih radova iz saharskog izbjeglištva.

Zbornik Damir planira u veljači 2017., na sljedećem maratonu, predati u tamošnje knjižnice, podijeliti obiteljima djeca koja su pisala radove da ostane trag njihove pismenosti. Smatram da je važno sačuvati njihov trag pismenosti i njihove kulture, s obzirom da nisam naišao na mnogo pisanih zapisa o njihovoj kulturi i pismenosti.