Upoznajte istarsku općinu Oprtalj

Mala istarska općina Oprtalj, koja je nekada imala 6 000 stanovnika, zahvaljujući poljoprivredi i turizmu posljednjih godina intenzivno se razvija. Važan poticaj razvoju turizma i ugostiteljstva daje i tartuf, čije je stanište u dolini Mirne, koju je malo mjesto Livade pretvorio u svjetski centar bijelog tartufa.

Središtem Oprtlja dominiraju gradska lođa iz 16. stoljeća i ulazna vrata u staru gradsku jezgru išaranu uličicama. Nakon 2. Svjetskog rata, zbog iseljavanja uglavnom u Italiju, broj stanovnika naglo je počeo padati. Danas u općini Oprtalj, u 16 raštrkanih naselja u ruralnom dijelu Istre, koja dijelom graniči sa Slovenijom, živi samo 850 stanovnika.

Osim poljoprivrede, posljednjih godina cvate i turizam. Prije dvadesetak godina ovdje se nije mogao naći krevet, osim u Istarskim toplicama. Danas općina Oprtalj ima 260 kreveta u kućama za odmor, vilama i apartmanima. Do sada je ostvareno 5 posto više noćenja nego cijele prošle godine.

Nekad siromašna općina postaje sve bogatija. Obitelj Štokovac prije 13 godina počela se baviti agroturizmom. Gostima nude isključivo vlastite proizvode pa stoga uzgajaju i 15 svinja. Njihova je konoba puna. Silvio Visintin jedan je od poznatijih vinara iz ovoga kraja. Proizvodi istrarsku malvaziju, teran, caberne sauvignon i muškat. Najveći gospodarski subjekt na tom području su Istarske toplice, koje rade cijele godine.

Zahvaljujući bijelom tartufu male su Livade postale tartufarski svjetski centar. Skupljanjem te skupocjene gljive, koja raste ispod zemlje, bavi se dvjestotinjak mještana uz dolinu Mirne. Sezona bijelog tartufa, koji stoji i do nekoliko tisuća eura za kilogram, traje od 15. rujna do kraja prosinca.

Upravo uz tartuf Oprtalj i Livade vežu svoj gospodarski razvoj, posebice turizma i ugostiteljstva.