Župa svetog Martina biskupa

Kada je prije godinu dana počeo s pripremom knjige, svojevrsne monografije župe sv. Martina biskupa, u povodu 1700. obljetnice rođenja toga iznimno dragog sveca, nije ni znao koliko će imati posla. Otkrio je ekipi HRT-a župnik Ivica Herceg.

Knjiga prikazuje župu od samoga početka, daje jedan povijesni razvoj župe, slijed događanja, sve do dana današnjega... Pisana je za sve koji vole istraživati župu i koji žive u župi. Kako je župa živjela nekada, a kako danas živi,  ističe župnik Herceg. Zabilježeni su svi važni događaji u povijesti. Godine 1935. u župi je blaženik Alojzije Stepinac podijelio sakrament svete potvrde za 800 krizmanika, obrađena je tema - crkva i školstvo. Znademo da u 16. stoljeću protestantizam, posebno ovdje u Međimurju i u susjednoj Sloveniji u Prekmurju, bio aktivan pa je čak u jednom trenutku naša župa poslužila i kao protestantska u jednom kraćem razdoblju, otkriva župnik.

Župi pripada 15 naselja, brojni su sakralni objekti - kapelice, poklonci, raspela.  A prema zapisima nije slučajno zaštitnik župe svetac Martin biskup. Osim što kraj vinorodan, smao je stotinajk kilometara udaljen od rodnog mjesta sveca. Sveti Martin rođen je oko 316. u Sabariji, u tadašnjoj Panoniji, današnjem Szombatelyju u Mađarskoj. Arheološkim istaživanjima potvrđeno je da su ovuda prolazile rimske ceste. Budući da je otac sv. Martina bio rimski vojnik, on je dobio ime po rimskom poganskom bogu rata Marsu. Kraj je poznat po pohodu planinara za Vincekovo, križnom putu kroz cijelu župu, toplicama. Blagdanu svetog Martina. Ovo je najsjevernija župa u Hrvatskoj i Varaždinskoj biskupiji. Kad ima vremena, velečasni Ivica prošetat će uz Muru, rado se odmoriti u župnom vinogradu u Gradiščaku.  

Monografija ima 150 stranica, tiskana je u 1200 primjeraka. I za općinu Sveti Martin na Muri ovo je prekrasno i dragocjeno štivo. Ovom monografijom ostavljeno je svjedočanstvo za buduće naraštaje o bogatom duhovnom, kulturnom i društvenom životu,  napisao je u predgovoru knjige Hrvoje Kekez.