Pet autora s 555 jezičnih savjeta za 5

Kako nekome pravilno poželjeti uspješnu novu godinu, s velikim ili malim N? Kaže li se iza praznika ili nakon praznika? Kako se prevodi riječ outsourcing? Sve to i još mnogo toga saznajemo u novoj knjižici Instituta za jezik i jezikoslovlje.


Ako komu želimo čestitati praznik 1. siječnja, zaželjet ćemo sretnu Novu godinu s velikim N. Ako komu želimo čestitati cijelu nadolazeću godinu, tada ćemo 'novu' napisati malim slovom. To je samo jedan od 555 jezičnih savjeta koji je sastavila skupina jezikoslovaca s Instituta za jezik i jezikoslovlje.  Današnje su moderne generacije  itekako usmjerene na kratku formu. I to je ono zašto smo se odlučili za jezični savjet u ovako jednoj manjoj knjižici. 555 nametnulo se samo od sebe. Peticu svatko voli dobiti, nas je 5 autora, a jako i lijepo zvuči 555 jezičnih savjeta', objašnjava ravnatelj Instituta Željko Jozić koji ističe: Mislim da su govornici hrvatskog jezika oduvijek bili osjetljivi na to kako se pravilno piše ili govori. Ni dan danas taj interes nije splasnuo, dapače, sve veća je zainteresiranost mladih  i generacija bombardiranih anglizmima, kako bi se određeni izraz mogao reći na hrvatskom. Dr. sc. Goranka Blagus Bartolec, jedna od autorica, dodaje još nekoliko zanimljivih primjera: Na kraju školske godine kada se pišu svjedodžbe, zove dosta roditelja kako napisati ime učenika u dativu pa onda pitaju treba li napisati Mii ili Miji, kako se sklanja ime Niko. Pravilno je reći dodjeljuje se pohvalnica Niku i Miji, dakle dodaje se glas 'j' jer ga i izgovaramo.

Savjeti su namijenjeni širokom krugu korisnika, i učenicima i  novinarima, i lektorima, i prevoditeljima i svim znatiželjnicima koji žele znati kako se što govori i piše te zašto se preporučuje određena inačica u standardnom jeziku.