Novinari HRT-a odnijeli glavninu nagrada 'Marko Polo' za 2016.

U Novinarskom domu jučer su, po šesti put, pod pokroviteljiteljstvom Ministarstvo turizma i Grada Zagreba, dodijeljene nagrade Marko Polo za najbolje novinarske turističke priče. Dodjeljuje ih Hrvatski ogranak Svjetske federacije turističkih novinara i pisaca o turizmu FIJET.

Ove godine prvu nagradu dobili su Saša Pjanić za putopis Bilogora – ljepota slobodnog pada  objavljen u časopisu Croatia  i Šime Strikoman za turistički film Zmajevo selo te predstavljanje Hrvatske i hrvatskoga turizma putem Milenijskoga svijeta – slika i filmova koji su obišli svijet. Druga nagrada i medalja s likom Marka Pola dodijeljena je novinarki i urednici Večernjega lista  Tanji Božić, a treća novinarki HRT-a Mirjani Žugec Pavičić za prilog na temu Međimurje – tradicijske kulinarke i stari zanati  u emisiji Baština  emitiranoj na HRT – Glasu Hrvatske. Novinarka Mirjana Žugec-Pavičić istaknula je kako je nagrada priznanje da ljudi još uvijek drže do baštine, da se baština promovira u turističkim ponudama, a za to je izvrstan primjer Međimurska županija.

Među domaćim i stranim novinarima nagrađen je i novinar HRT-a Saša Živković, koji je dobio nagradu za najbolju reportažu o Zagrebu. Reportaža emitirana u emisiji Labirint  dočarala je duh Dolca kao mjesta na kojem se spaja stari, arhaični Zagreb s novim, užurbanim i modernim gradom, objasnio je stručni žiri. Taj jedan kutak Zagreba koji je prepoznatljiv po svojim kumicama i ima veliku ulogu tj dugački povijest koja se jednostavno može prikazat kao da se radi o jednom malom gradu s obzirom da tamo tjedno prođe 100 tisuća ljudi, rekao je Saša.

Za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji te promicanju etičkih i profesionalnih standarda turističkoga novinarstva dodijeljene su posebne Povelje s Medaljom FIJET-a Marko Polo – slavni putopisac, i to Hrvatskoj radioteleviziji za emisiju More te novinarki i urednici Hrvatske radiotelevizije Vesna Jurić Rukavina za 300 autorskih emisija Prstom po globusu. Priznanja Marko Polo za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji te promicanju etičkih i profesionalnih standarda turističkog novinarstva dobila je i Sanja Pražen za reportažu o korčulanskom cukarinu emitiranom u emisiji  'Alpe Dunav Jadran'.

Medalja FIJET-a s likom Marka Pola i s posebnim priznanjem za uređivanje časopisa Moj Zagreb dodijeljena je Biserki Rajković-Salata. Od inozemnih novinara nagrađeni su novinar i urednik časopisa Iktissadiat  Georges Younes iz Libanona i novinar i urednik Radiotelevizije Vojvodina Kamenko Milenković. Povelja za životno djelo posmrtno je dodijeljena istaknutomu članu i dugogodišnjemu turističkom novinaru Dragi Ferenčiću.

Svečanoj dodjeli nagrada nazočili su glavni tajnik FIJET-a Jacques Campeu, direktor Turističke zajednice Malte i generalni tajnik Fondacije za turizam Mediterana Andrew Muscat te mnogobrojni novinari i članovi FIJET-a iz zemlje i svijeta. Potpredsjednica FIJET-a i predsjednica hrvatskoga ogranka Tina Čubrilo-Eterović istaknula je kako svrha novinarstva nije samo kritizirati i upozoravati na propuste, nego i pridonijeti uspješnosti hrvatskoga turizma.