U subotu prva hrvatska aukcija umjetnina

Hrvatska prvi put otvara vrata jednoj domaćoj aukciji umjetnina, i to po uzoru na Sotheby's čije vrtoglave iznose prenosimo u medijima. U subotu u Art Salonu Zagreb licitirat će se za slike, ali i stilski namještaj, nakit, porculan, a nekima je početna cijena i do 50 tisuća eura.

Ljubitelji umjetnina, kolekcionari, ali i svi oni dubljega džepa na ovoj će se aukciji boriti za svoj trofej ili, aukcijskim jezikom rečeno, lot. Među najtraženijima je Bukovčeva 'Ptičja trava' iz 1878. Početna joj je cijena 24 000 eura, ali ponude koje stižu na adresu Art Salona znatno povećavaju taj iznos.

Uz Bukovca, apsolutna zvijezda dražbe je i Kožarićeva skulptura u bronci. Početna cijena joj je 26 000 eura, ali kako je potražnja za njom velika, i cijena bi vrtoglavo mogla rasti.

Cijenu diktira tržište. Sve se više traži i suvremena umjetnost, a u njoj neki radovi, poput onih Tomislava Gotovca, svjedoče i o minulim vremenima.

Licitirati se može osobno, telefonom, internetom na stranici koju prati oko 4 milijuna ljudi iz cijelog svijeta. Poput djece u tvornici igračaka u subotu će uživati ljubitelji umjetnina. Utrka za ono što žele traje samo jedan sat, a njihovi apetiti ovise jedino o bankovnom računu.