Božićne jaslice Zagrebačke županije

U Muzeju Turopolja u Velikoj Gorici izložene su božićne jaslice Zagrebačke županije.

Izložba božićnih jaslica uvjiek stvara ugođaj koji vraća u daleku betlehemsku noć. Prizori koji uvijek iznova pobuđuju nježnost i ljubav, želju za stvaranjem. Pokazuje to i ova izložba božićnih jaslica Zagrebačke županije.

Malog Isusa, Mariju i Josipa smjestili su umjetnici na neka obična i na neka neobična mjesta. Slikarica Marija Tomić smjestila je svoje u amforu. Panjevi, , perušina, granje, ovčice od vune... prirodni su materijali kojima je sestra Samuela Premužić dočarala dom rođenja malenog Boga. Lijepo je kada svi postanemo pomalo pjesnici, kada govorimo o tihoj svetoj betlehemskoj noći, vole reći jasličari. Teško je reći koje su najljepše božićne jaslice, no zasigurno znamo da su one sazdane od šećera najslađe. Izradila ih je Rozalija Kurjaković.

35 autora, 63 izloška, muzej prepun posjetitelja… Ono što jaslice predstavljaju su sreća i blagoslov Božji koji ulazi u svaku kuću. Kad smo mi bili mali, imali smo kartonske jaslice, ali kad smo vidjeli što ljudi rade rekli smo zašto ne bi uz Etnografski muzej osnovali udrugu,  govori Josip Barlek iz Udruge prijatelja hrvatskih božićnih jaslica koja radi već 12 godina.

Izložbu 'Dođi, mali Božiću'  u Muzeju Turopolja  u Velikoj Gorici možete pogledati sve do veljače.