Facebook uvodi opciju prijave lažnih vijesti

Facebook je predstavio opciju koja će korisnicima omogućiti prijavu lažnih vijesti a planiraju i suradnju s organizacijama za provjeru podataka u sklopu nastojanja da suzbiju val dezinformacija u kontekstu optužbi za utjecaj na ishod američkih predsjedničkih izbora.

Smatramo da ljudima treba dati priliku da izraze svoje mišljenje i da ne možemo sami suditi o tome što je istina pa stoga ovom problemu pristupamo oprezno, napisao je na blogu potpredsjednik Facebooka Adam Mosseri. Koncentrirali smo se na najgore od najgoreg, na očigledne prijevare koje šire spameri kako bi iz toga izvukli korist, te na angažiranje naše zajednice i drugih organizacija, objašnjava Mosseri.

Iz Facebooka najavljuju da će početi testirati sustav tako što će korisnicima omogućiti da kliknu na vijesti za koje sumnjaju da su lažne. Najavili su i suradnju s međunarodnim organizacijama za provjeru podataka, koje su se obvezale poštivati kodeks za provjeru podataka, sročen u institutu Poynter.

Ako organizacije za provjeru podataka zaključe da je neka vijest lažna, ona će biti označena kao sporna, a biti će dostupna i poveznica na odgovarajući članak s objašnjenjem, kaže Mosseri. Sporne priče mogle bi također biti niže pozicionirane u News Feedu, dodaje.

Facebook se našao na udaru kritika zato što nije zaustavio poplavu lažnih vijesti koje su po nekim analitičarima možda pomogle republikanskom kandidatu Donaldu Trumpu da pobijedi na predsjedničkim izborima u SAD-u, jer su širile neosnovane negativne vijesti o Hillary Clinton, protivnici iz redova Demokratske stranke.

U Facebooku su odbacili takve navode, ali su paralelno odlučili pojačati napore za iskorjenjivanje lažnih vijesti.