Korčulanski cukarini za nepce i dušu

Svatko tko je posjetio grad Korčulu na istoimenom južnodalmatinskom otoku, imao je priliku obići turističku atrakciju nazvanu 'Rodna kuća Marka Pola'. Je li slavni moreplovac doista bio Matteo Pilić i je li bio Venecijanac samo zato jer je taj dio Jadrana u to doba bio pod Mlecima, odlučit će povjesničari.

Ovdje je riječ o nečemu što je nesporno na svim razinama: korčulanskim slasticama koje iz dana u dan privlače mnoštvo sladokusaca – okusom i pričom o tome kako nastaju, kako se prave i zašto nigdje na svijetu ne mogu imati isti miris kao ovdje gdje je nastao recept za njih. A kad se ta priča pretvori u izvrsnu reportažu i objavi u cijenjenom međunarodnom TV-magazinu, nastaje nova priča.

Naime, upravo je nagradu koja nosi ime Marka Pola što je dodjeljuje hrvatski ogranak FIJET-a (Međunarodne udruge turističkih pisaca i novinara u turizmu) 'za osobni doprinos popularicaciji i afirmaciji te promicanje etičkih i profesionalnih standarda turističkog novinarstva' ponijela iskusna novinarka HRT-a Sanja Pražen. I to za reportažu o korčulanskim cukarinima prikazanu 25. prosinca 2015. u emisiji 'Alpe Dunav Jadran'.

Rado podsjećamo kako je ove godina 5 od 15 nagrada pripalo našim kolegama s HRT-a. Čestitke za ovu reportažu svakako zaslužuju i snimatelj Damir Bednjanec, montažer Branko Siročić, te urednica emisije Gordana Škaljac-Narančić.