Revitalizacija starih zagorskih sorti vinove loze

Zagorski vinogradari, Krapinsko-zagorska županija i zagrebački Agronomski fakultet prije deset su godina pokrenuli projekt revitalizacije starih zagorskih sorti vinove loze. U vinoteci u Svetom Križu Začretju potpisan je ugovor o nastavku projekta, odnosno provođenju njegove treće, završne faze.
Obitelj Grozaj već pet godina proizvodi vino od grožđa revitaliziranih autohtonih zagorskih sorti, ovim projektom spašenih od izumiranja. Na njihovoj je parceli zasađen i arhivski vinograd sa po dvadesetak trsova svih starih zagorskih sorti pronađenih u sklopu projekta. Kasnije, u drugoj fazi, na većoj je parceli  zasađen i matičnjak.

Uz Grozaje, još je nekoliko zagorskih vinara već napravilo vino od autohtonih sorti. Prve su ocjene ovih vina odlične, no tek će u završnoj fazi projekta stručnom evaluacijom i suvremenim metodama dobiti pravi uvid u karakteristike pronađenih starih sorti. Prema potpisanom ugovoru, treća će faza trajati do 2022. godine.

Dosadašnji rezultati i eksperimentalna proizvodnja pokazali su da se mogu očekivati vina kakva su danas tražena na tržištu. Zato svi uključeni u projekt vjeruju da će za pet godina vina od starih autohtonih zagorskih sorti biti neizostavni dio vinskih karti zagorskih vinarija, hotela i restorana.