Nagrada 'Medicina' legendarnoj mljetskoj doktorici Magdi

Zeleni otok Mljet, osmi po veličini jadranskih otoka, poznat po ljepoti kojoj duguje i  nacionalni park, ima jednu veliku manu: udaljenost od kopna. Kad odu turisti, zemljopisna izoliranost nije za svakoga. Ali dr. med. Magdalena Nardelli Kovačić ondje je izdržala cijeli radni vijek. Na otok je došla 1980. i otamo otišla u mirovinu.

Kad je zatvorila vrata ambulante za sobom posljednjeg radnog dana, doktorica Magda – kako su je redovito zvali otočani – u moru misli o svemu što su proživjeli zajedno svih tih godina svakako joj nije bila ni jedna o nekoj mogućoj nagradi. Ipak, upravo to se dogodilo: pripala joj je nagrada 'Medicina' za 2016. godinu, posebno priznanje utemeljeno kao trajna uspomena na doprinos hrvatskog zdravstva u spašavanju ranjenih, bolesnih, prog¬nanih i izbjeglih ljudi te  drugih žrtava rata protiv Republike Hrvatske u prvim danima njezina nastajanja.

Evo samo nekoliko pojedinosti iz obrazloženja: Dr. Nardelli-Kovačić porodila je 11 mljetskih beba, koje je pratila do odrasle dobi – pa potom i njihovu djecu. Prakticirala je 'pravu' obiteljsku medicinu. S pacijentima je ostvarila prijateljski odnos i uvijek imala povratne informacije. S njima je išla u berbu grožđa, na ribanje, u poklade i spašavala njihove živote. Kaže da nikada nije razmišljala da ode nekamo drugdje, pa ni u ratu kad su mjesecima bili u blokadi. Dijelila je sudbinu otočana i suseljana u svakom trenutku.

Spremajući se u mirovinu, putem društvenih mreža pozvala kolege i kolegice da se jave na natječaj za radno mjesto liječnika obiteljske medicine na Mljetu, koje će se uskoro otvoriti, jer ona nakon 35 godina rada odlazi u mirovinu. Rekla je: Nikad se nisam pokajala, i da se još tisuću puta rodim i još tisuću puta završim medicinski fakultet, opet bih došla raditi i živjeti na Mljet.

Pogledajte reportažu iz emisije 'Alpe Dunav Jadran' emitirane 24. lipnja, kad je doktorica Magda napokon mogla otići mirno u mirovinu, uvjerena da će joj dostojna zamjena biti prim. dr. sc. Siniša Car, internist kardiolog koji je napustio službu u Varaždinu kako bi došao za liječnika na otok Mljet.