Šibenski robotičari među najboljima u Hrvatskoj

Za 56 osnovnoškolaca iz Šibensko-kninske županije nema dileme - kad narastu žele biti robotičari! Osnovama programiranja uče se izvan nastave, a naučeno pokazuju unutar 'Croatian makers lige' koja se održava u 360 škola i ustanova u Hrvatskoj.

Izvan školskog sustava djeca se tako pripremaju i za budućnost jer već sada informatičari i robotičari na tržištu rada su tražena roba. Od dijelova koje su dobili, osnovnoškolci moraju napraviti robota koji mora što preciznije odvoziti zadanu rutu u što kraćem vremenu. Čiji robot je najbrži u Hrvatskoj znat će se kad liga završi. No nakon prvog kola šibenska su djeca u samom vrhu.

Podršku im pružaju i gradske vlasti. 'Nastojimo djecu što je više moguće izložiti novim tehnologijama pa tamo imamo radionice programiranja, 3D printanja, robotike, elektronike, ukratko, svega onoga što bi moglo spadati u područje STEM znanosti', ističe Antonio Barišić iz Odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika, dok zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta dodaje:
'Moto grada Šibenika, odnosno Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj je 'živjeti u Šibeniku i raditi svjetske stvari'.

Ulaganje u znanje ove vrste, moglo bi se isplatiti svima. 'Brušenjem' dječjih talenata lokalna će zajednica dobiti stručnjake koji su danas toliko traženi na tržištu rada.