Kako se časne sestre pripremaju za Božić

Tijekom adventa u dvorcu Lužnica održavaju se brojne prigodne manifestacije koje privlače veliki broj posjetitelja. Božićne programe vrijedno i marljivo osmišljavaju sestre milosrdnice koje žive na imanju. Njihov je zajednički cilj da svatko tko zakorači u njihov dom u sebi pronađe Krista.

U dvorcu Lužnica pripreme za najradosniji blagdan u godini polako se privode kraju. Duhovno-obrazovni centar Marijin Dvor ustanova je za obrazovanje odraslih, jedinstvena po svojoj strukturi u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj. Imanje je udaljeno svega nekoliko kilometara od Zagreba i istinsko je mjesto susreta čovjeka s Bogom. Šesnaest sestara milosrdnica tu živi, vesele su, radišne i raspjevane. Bilo je tako i prilikom dolaska ekipe Dobrog jutra. Pripreme za Božić izgledaju pomalo raspjevano. Pripremamo se i preko zornica svakog jutra gdje pjevamo adventske pjesme,  otkriva sestra Tea Juratović, ravnateljica Duhovno-obrazovnog centra Marijin dvor.

Na njihovom adventskom repertoaru nezaobilazna je pjesma 'Spavaj mali Božiću', kojom u svima nama nastoje probuditi radost zbog Kristova rođenja. Prikazuje onaj odnos majke prema djetetu, kad ga uspavljuje u uvjetima u kojima se On rodio, koji su puno dalje od uvjeta kako se mi danas pripremamo za taj blagdan,  ističe sestra Tea.

Već tradicionalno, više od 50 godina, svaku božićnu noć u dvorcu bude Polnoćka. Tada dvorac bude pun,  naglašava sestra Berislava Grabovac, voditeljica programa. A nakon Polnoćke još dugo u noć nastavlja se druženje uz kuhano vino i lužnički čaj. Sestre u dvorcu žive zajedno moleći i pjevajući. Svi smo zajedno tu, ali smo prije svega tu radi ljudi da im budemo svjedok Božje ljubavi prema nama,  objašnjava sestra Tea. U Lužnicu dolaze i oni koji još ne vide svoj cilj u Isusu Kristu, ali traže svoj put, istinu i smisao nastojeći produbiti vjeru. Božićno je razdoblje najbolje za to jer u Lužnici tada svatko može pronaći nešto za sebe. I dvorac u ovo zimsko doba pod svjetlom svijeća postaje drugačiji, budi osjećaje i emocije koje sve približavaju Božiću, a organizirana je i duhovna obnova za one koji dolaze. Naša svakodnevica započinje jednako - molitvom i svetom misom. Nakon toga se razilazimo svaka na svoj posao,  kaže sestra Berislava Grabovac. Sestra Ljiljana Grgić izrađuje ukrase, sestra Laura Tuba priprema kolače – kiflice s kokosom, šape s orasima, vanilij kiflice i medenjake na koje je stavila još malo lješnjaka da budu dekorativniji.

Na imanju u Lužnici sestre borave još od davne 1925. kada su ga kupile. Zbog njihove ljubavi prema Majci Božjoj, dvorac je dobio ime Marijin dvor. Prigodnim adventskim manifestacijama ukazuju na veličinu Božjih djela i njegovu brigu za čovjeka, a govore i o danas toliko zanemarenim, pravim vrijednostima našeg postojanja. Nadolazeći blagdan Božića za sve njih ima posebno značenje. Jedan od najljepših blagdana u cijeloj crkvenoj godini. Bog dolazi u obliku djeteta, uzima našu ljudsku narav, objedinjuje božanstvo i čovještvo.