U regiji Mekonga otkrivene 163 nove biljne i životinjske vrste

Grupa znanstvenika tijekom prošle godine u području Mekonga otkrila je 163 nove životinjske i biljne vrste, izvijestila je Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF). 

Među novootkrivenim vrstama je niz živopisnih biljnih i životinjskih vrsta poput zmije Parafimbrios lao s glavom u duginim bojama koja podsjeća na Bowiejev lik Ziggy Stardust, guštera koji nalikuje zmaju, vodenjaka koji podsjeća na Klingonca iz Zvjezdanih staza i rijetke divlje banane s crvenim laticama koja izgleda poput cvijeta, stoji u priopćenju WWF-a.

Izvješće pod nazivom Neobičnost vrsta, dokumentira rad nekoliko stotina znanstvenika koji su tijekom 2015. u području Kambodže, Laosa, Mianmara, Tajlanda i Vijetnama otkrili devet novih vrsta vodozemaca, 11 vrsta riba, 14 vrsta reptila, 126 vrsta biljaka i tri nova sisavca.

Delta Mekonga magnet je za znanstvenike iz cijelog svijeta koji nastoje očuvati i zaštititi prirodu u tom području zbog nevjerojatne raznolikosti vrsta koja je ovdje posebno zastupljena, kazao je ravnatelj WWF-a za područje Mekonga Jimmy Borah.

Ovi znanstvenici su neopjevani junaci očuvanja prirode..., a sada se bore s vremenom da bi svim novootkrivenim biljkama i životinjama zajamčili zaštitu, kazao je Borah, izrazivši zabrinutost jer je cijela regija pod ogromnim pritiskom zbog razvojnih projekata i krivolova, što predstavlja veliku prijetnju održanju bioraznolikosti koja regiju Mekonga čini jedinstvenom.