Povijest skijanja Istrana

Istra nema skijališta. No, skijanje je najopolarniji zimski sport među Istranima. Organizirano su počeli skijati prije 50 godina.

Već pomalo davne 1966. Društvo Naša djeca organiziralo je odlazak na snijeg, točnije u slovenski Ortnek. Predvođeni sportskim pedagogog Radovanom Kirinom došli su u kontakt sa skijašima. Već su se iduće godine ozbiljnije otisnuli u skijašku avanturu. Otišli smo u Bohinj, bohinsjko polje improvizirali smo žicu sa sajlom i tomos motorom, dva su se mjeseca smjenjivala školska djeca i počelo se skijati,  prisjeća se sportski pedagog i trener Kirin

Početaka svoje rekreativno skijaške karijere prisjeća se i Puljanin Nadan Perić: Počelo je to prije 45 godina, kćer mi je imala četiri godine i od tada sam s njom svake godine bio na skijanju.  Svojevrsni skijaški boom u Istri bio je početkom 1980-tih. Najviše se odlazilo na slovensku Pokljuku. Radovan Kirin, bio je i tadašnji atletski trener državne reprezentacije. Objedionio je skijanje i atletske pripreme. Talijanski grad Brunico svoje je skijalište besplatno ustupio našim vrhunskim atletičarima. Otuda i veliko prijateljstvo Istre i Brunica, ali i više od toga. Kad je najviše skijaša na Kronplatzu mi promoviramo hrvatski turizam, odnosno općinu Medulin. Početkom 1990-tih Medulin je besplatno bio uvršten u naše turističke brošure,  objašnjava Andrea Delfrari, Brunico Italija. 
 
Unatoč krizi, Istrani ni ove godine neće odustati od skijanja. Uputit će se prije svega na slovenska, talijanska i austrijskia skijališta iako bi možda radije i s manje troškova skijali u Gorskom kotaru ili pak u Lici da imamo dobro uređene  i dovoljno duge skijaške staze.