OPG Postira - održivi turizam na Braču

Puno je viceva na račun bračke škrtosti. Prava je priča da su Bračani radišni ljudi koji nisu zbog turizma zapustili ni stočarstvo ni poljoprivredu. Osniva se sve više OPG-ova sa zaokruženim procesom proizvodnje i plasiranja hrane  kroz turizam. Tako radi i obitelj Biočina iz Postira koja se, unatoč velikom ulaganju i radu, susreće i s tipičnim problemima hrvatskog gospodarstva.
 
Postira su najbogatije mjesto na otoku Braču. S tri hotela, dva nogometna terena, uljarom i  tvornicom ribljih prerađevina nemaju problema s nezaposlenošću, ali imaju s nedostatkom kadrova, ponajviše u turizmu. Postiraninu Ivici Biočini Turi trenutačno nedostaju kuhar u njegovu hotelu s četiri zvjezdice, pastir na farmi, a dobro bi mu došao i koji poljoprivredni radnik. Posebno u prekrasnoj uvali Lovrećina u kojoj uz prekrasne turističke vile, uspijeva i povrtnjak s rajčicama, paprikama, blitvom, narančama i limunima.
U vili u uvali Lovrečina turisti, koji dolaze kod nas 150 dana u godini, sami beru i sami kuhaju s našim proizvodima, ističe vlasnik OPG-a Biočina.

Na njihovoj farmi, kao na Noinoj barci, ima predstavnika svake životinjske vrste.  Magarci  su ipak najbrojniji i vlasniku najmiliji. Mazi ih, pazi i ponosno ih pokazuje: 'Neka djeca koja dođu kod nas nikad prije nisu vidjela magarca uživo. Tako da ovdje dovodimo i naše turiste iz hotela, ali i domaću djecu koja nemaju prilike gotovo više nigdje vidjeti tovara. Razmišljam čak da organiziram edukativne radionice za škole.'  Nije farma samo za pokazivanje. Na njoj se radi ukusna svinjetina i janjetina, kozje, ovčje i magaraće mlijeko i sir. Svi su proizvodi vrhunske kvalitete, ekološko uzgojeni i svježi.  Unatoč tomu, teško je naći pravu klijentelu voljnu platiti realnu cijenu, žali se vlasnik: 'Mislim da bi trebalo nešto napraviti da ova naša hrana, koja je po kakvoći puno bolja nego uvozna , dođe na naše pjate i hotelske stolove.'
Sve dok se domaćinu ne isplati servirati u svom hotelu hranu koju je sam uzgojio nešto u gospodarskoj  politici države ozbiljno je poremećeno i šteti svima - i proizvodačima i krajnjim kupcima i turizmu, koji je pod postojećim uvjetima lakše nazivati neodrživi nego održivi.