Škola kuhanja: Makovnjača

Omiljeni glazbenik iz Venezuele Ricardo Luque, ovaj put u ulozi kuhara amatera, svečani blagdanski tjedan završio je omiljenom i tradicionalnom hrvatskom slasticom. Bez makovnjače je kod nas teško zamisliti svečani stol, pa je sve tajne njezine pripreme sa zadovoljstvom naučio i ovaj stranac, kojem je Hrvatska drugi dom.

Ricardo je otkrio tajne mekanog tijesta, kakav treba biti i što treba sadržavati savršen nadjev te kako na kraju sve spojiti u prepoznatljiv oblik.

MAKOVNJAČA

SASTOJCI
Tijesto:

Brašno glatko - 400 g
Mlijeko toplo - 250 ml
Kvasac sviježi - pola kocke
Šećer - 1 jušna žlica
Sol - 1 čaja žličica
Ulje suncokretovo - 0,5 dcl
Jaje - 1 kom
Nadjev:
Mak mljeveni - 300 g
Šećer - 150 g
Mlijeko - 400 ml
Grožđice - 50 g
Limunova korica - prstohvat 

POSTUPAK PRIPREME:
U maloj posudici umiješati kvasac i 50 ml toplog mlijeka, prstohvat brašna i prstohvat šećera. Ostaviti oko 15 minuta na sobnoj temperaturi, da kvasac proradi. Od brašna, podignutog kvasca, ulja, ostatka mlijeka, jaja, šećera i soli umijesiti glatko tijesto, te ga ostaviti da se digne na sobnoj temperaturi, sve dok se volumen ne udvostruči. Dok tijesto odležava u posudi, zakipiti mlijeko sa šećerom. Dodati mak, grožđice i limunovu koricu. Kuhati dok se smjesa ne ugusti. Na pobrašnjenu podlogu staviti tijesto i razvaljati u pravokutnik debljine 1 cm. Po tijestu rasporediti nadjev i tijesto zarolati. Na dno kalupa za kruh staviti papir za pečenje i roladu, s rubom prema dolje. Ostaviti na sobnoj temperaturi desetak minuta, da se tijesto još malo podigne, a potom peći u pećnici ugrijanoj na 170 stupnjeva Celzijusa, 60 minuta. Odvojiti žutanjak i umutiti. Nakon šezdeset minuta izvaditi štrucu, premazati žutanjkom i vratiti još 15 minuta na pečenje.


ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.