Škola kuhanja: Bakalar u pivskom tijestu

Poznati glazbenik Ricardo Luque, uvijek je sjajan pred kamerama, a u Školi kuhanja otkrio je da se odlično snalazi i u kuhinji.

Ricardo je pokazao kako popularnu blagdansku namirnicu, bakalar, pripremiti na nov i neuobičajen način, u pivskom tijestu. Kroz jednostavan postupak pripreme otkrio je zašto je baš ova kombinacija bakalara i pivskog tijesta idealan savjet za ukusan blagdanski jelovnik.

BAKALAR U PIVSKOM TIJESTU

SASTOJCI:

File bakalara - 500 g
Oštro brašno - 100 g
Palmino ulje      
Sol, papar
Za pivsko tijesto:
Brašno glatko - 250 g
Svijetlo pivo - 250 ml
Jaja - 4 kom 

POSTUPAK PRIPREME:
Filee bakalara izrezati uzdužno, a potom dobivene polovice ponovo izrezati na pola. Narezane komade dobro posušiti papirom, potom posoliti i popapriti, te uvaljati u brašno. Od dva jaja odvojiti samo žutanjke, bjelanjke sačuvati, a žutanjke staviti u posudu s glatkim brašnom, uliti svijetlo pivo i malo posoliti. Smjesu dobro izmješati da bude gušća od smjese za palačinke. Pokriti folijom i
ostaviti u hladnjaku da odlaži dvadesetak minuta. Sačuvanim bjelanjcima dodati još dva bjelanjka i ulupati u snijeg, koji nije prečvrst. Smjesu izvaditi iz
hladnjaka, ponovo promiješati do kreme, a potom umiješati snijeg od bjelanjaka. Ugrijati palmino ulje do temperature 175 stupnjeva Celzijusa. Filee bakalara otresti od brašna, te uranjati u smjesu za paniranje. Lagano ih povlačiti uz rub posude da se skine višak smjese za paniranje. Pržiti do zlatno žute boje, a potom ocijediti na upijajućem papiru.


ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.