Škola kuhanja: Lešo lignje

Današnji gost Škole kuhanja, poznati glazbenik Ricardo Luque iz Venezuele, u Hrvatskoj se potpuno udomaćio. Strastveni je kuhar, polaznik škole kuhanja Gastronomada, i u raznim prilikama Hrvatima rado priprema venezuelanske specijalitete.

Kako se Ricardo snalazi u hrvatskoj gastronomiji i zna li pravilno očistiti lignje, pokazao je na primjeru jednostavnog jela, gotovog u svega nekoliko minuta.

LEŠO LIGNJE

SASTOJCI:

Lignje neočišćene - 1 kg
Blitva - 600 g
Bijeli krumpir - 2 kom
Luk - 1 kom
Češnjak režanj - 3 kom
Rajčica srednja - 2 kom
Ekstra djevičansko maslino ulje
Sol, papar 

POSTUPAK PRIPREME:
Krumpir očistiti i narezati na kockice, te staviti kuhati u posoljenu vodu. Nakon što je skuhan, ocijediti ga i sačuvati škrobnu vodu u kojoj se kuhao. U drugu posudu na hladno ekstra djevičansko maslinovo ulje staviti luk narezan na trakice, potom posložiti rajčicu narezanu na ploške, te na kraju sve pokriti rezancima samo od zelenih dijelova prethodno očišćene blitve. Potom ugrijati posudu, posoliti i popapriti te dodati sitno sjeckani češnjak. Kad blitva uvene, a rajčica se počela raskuhavati, dodati krumpir i 2 dcl vode od kuhanja krumpira.
Promiješati i pustiti krčkati da se zgusne nekoliko minuta. Na kraju staviti lignje, prethodno očišćene od iznutrica, poklopiti i kuhati svega minutu do dvije, te maknuti s vatre.


ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.