Škola kuhanja: Savour od plave ribe

U tjednu pred Božić Škola kuhanja priprema malo kuharsko iznenađenje za gledatelje. I dalje kuhaju kuhari amateri, polaznici raznih škola kuhanja, ali ovaj kuhar poznat je i po svojoj najvećoj ljubavi, glazbi.

Omiljeni glazbenik porijeklom iz Venezuele, Ricardo Luque, svoju je kuharsku vještinu pokazao na primjeru jela neobičnog imena, koje se priprema na Mediteranu. Savour samo neobično zvuči, zapravo se radi o jednostavnom i ukusnom ribljem zalogaju, a ovaj način pripreme savršeno će očuvati teksturu i nježan okus ribe.

SAVOUR OD PLAVE RIBE

SASTOJCI:

Plava riba - 300 g
Luk ljubičasti - 3 srednje glavice
Češnjak - 2 režnja
Kapare - 1 čajna žličica
Masline zelene - 1 jušna žlica
Suhe grožđice - 1 čajna žličica
Brašno oštro - 50 g
List lovora - 1 kom
Acceto balsamico - 1 dcl
Kvasina - 0,5 dcl
Crveno vino - 1 dcl
Maslinovo ulje - 1 dcl
Med - 1 čajna žlica
Sol, papar 

POSTUPAK PRIPREME:
File plave ribe posoliti, uvaljati u brašno i kratko popržiti, oko 30 sekundi, na ekstra djevičanskom maslinovom ulju. Izvaditi ih na tanjurić. Na istoj masnoći popržiti luk izrezan na polumjesece, a nakon toga dodati češnjak narezan na ploške, masline na kolutiće, kapare, suhe grožđice, sol i papar. Sve skupa kratko sotirati, 1 do 2 minute. U zadnjoj fazi podliti s accetom balsamicom, crvenim vinom i kvasinom te reducirati umak 2 do 3 minute. Kada je savour gotov u posudicu treba redom slagati luk, plavu ribu, luk (zadnji red savoura uvijek treba biti luk). Sve preliti umakom. Može se čuvati u hladnjaku i više dana.


ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.