Škola kuhanja: Bechamel

U suradnji s Centrom za kreativno osposobljavanje osoba s invaliditetom i predsjednikom udruge UNUO Vedranom Habelom u posebnoj epizodi Škole kuhanja gostuje gluha kuharica amaterka Marija Andrinić.

Ne samo što odlično kuha, Mariju njezin hendikep nije spriječio ni u komunikaciji i dijeljenju korisnih kuharskih savjeta. Uz pomoć prevoditeljice, Marija je pokazala sve važne korake i male trikove za uvijek ukusan bechamel, najavljen u jednoj od prethodnih epizoda.

BECHAMEL

SASTOJCI:

Brašno glatko - 50 g
Mlijeko - 750 ml
Maslac - 50 g
Klinčić - 2 kom
Sol, Papar
Lovor list - 1 kom
Crveni luk - 1 glavica
Češnjak - 2 režnja
Chedar sir - 100 g
Brokula, cvjetača 

POSTUPAK PRIPREME:
Mlijeko staviti u posudu i uskuhati zajedno s lukom narezanim na četvrtine, režnjevima češnjaka, klinčićem i listom lovora. Krčkati 5 minuta. Potom procijediti kroz cjedilo. Na tavici ugrijati maslac (ili maslo), te dodati brašno. Snažno pjenjačom ili kuhačom miješati i pržiti 1-2 minute, a dok blago ne dobije zlatno-žutu boju. Dodati dio mlijeka, uz nastavak miješanja pjenjačom, a da se ne stvore grudice. Čim se brašno počne zgušnjavati, dodati i ostatak mlijeka te posoliti i popapriti po ukusu. Mješati dok se umak ne počne lijepiti za pjenjaču. Tada je gotov. Da bi dobili mornay umak u gotovi bešamel potrebno je umiješati prethodno ribani sir chedar ili gouda. Za gratiniranje potrebno je u prethodno ugrijanu pećnicu na 210 stupnjeva Celzijusa staviti kuhanu brokulu i
cvjetaču prelivenu bechamelom ili mornayom, te zapeći 15-20 minuta.


ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.