Za javnost otvorena obnovljena tvrđava Svetog Jeronima u Stonu

Proteklog je vikenda predstavljena i otvorena za javnost novoobnovljena tvrđava Svetog Jeronima - dio kompleksa Velikog Kaštija u Stonu. Nakon što je prije nekoliko godina obnovljen veliki dio stonskih zidina, sa završetkom radova na Velikom Kaštiju, procjenjuje se na proljeće - Ston će se izgledom vratiti u 15. stoljeće, a turističkim i kulturnim potencijalom će pratiti trendove.

Društvo prijatelja dubrovačke starine već dvije godine obnavlja Veliki kaštio - dio fortifikacijskog sustava stonskih zidina.

Kaštio će ponovno dobiti jarak ispunjen morem i most kao jedini ulaz u utvrdu - bit će to povratak u 15. stoljeće. Cjelokupna se obnova procjenjuje na 22 milijuna kuna, a Ston dobiva reprezentativni kulturni i turistički prostor. 

Ove je godine stonske zidine, najduljee u Europi, a druge u svijetu, obišlo 50-ak tisuća posjetitelja. Obnovljeno zdanje, uz odgovarajuću ponudu, taj će se broj dogodine zasigurno povećati taj broj.


Stonske zidine, nakon Kineskog zida, najdulji su sačuvani fortifikacijski sustav <script async src="//cdn.embedly.com/widgets/platform.js" charset="UTF-8"></script>