Imam pravo jesti zdravo

Triljski pčelari ususret Božiću, darivali su klince u gradu s nekoliko desetaka kilograma meda i domaćim medenjacima. U vrtiću su darove dočekali s posebnim veseljem jer, i to godinama već, sudjeluju u projektu "Imam pravo jesti zdravo".

Mali Triljani nisu mogli poželjeti slađi, a zdraviji dar. A dobiti ga, zahvaljujući vjernim prijateljima pčelarima, nije bilo teško. Ova im godina nije išla na ruku no, osim za pčele, meda za djecu - mora biti. Tim više što tu ukusnu i zdravu namirnicu, maleni itekako vole. Što se za odrasle baš i ne može reći. Za razliku od 3 do 8 kg u zapadnoeuropskim zemljama, u nas se po stanovniku troši tek malo više od kilograma meda na godinu.

Osim meda, na jelovniku triljskog Dječjeg vrtića ima i drugih zdravih namirnica. Djeca često posjećuju obiteljska poljoprivredna gospodarstva a mogu se pohvaliti i kuharicom u kojoj se našlo mjesta, kako za suvremene tako i tradicionalne recepte.

Čovjek se upita je li normalno jesti nezdravu hranu u situaciji kad svijet vapi za zdravom hranom a mi smo ovdje golem potencijal i resurs zdrave hrane, kaže Ankica Lukić, ravnateljica Dječjeg vrtića Trilj.

Tako, ne samo da već godinama provode projekt Imam pravo jesti zdravo, nego i proizvode vlastito povrće i voće.