'Živim život bez nasilja'

Projekt Živim život bez nasilja provodi se već šest godina. Toliko je prošlo i od smrti sedamnaestogodišnjeg Miroslava Tunjića iz Županje.

2010. godine dvojica mladića brutalno su ga pretukla zadavši mu teške ozljede te ga ostavili na cesti u mraku gdje ga je pregazio i usmrtio nailazeći automobil. Za Miroslavovu obitelj, sve je isto kao i prije šest godina. Praznina i tuga.

U spomen na svog brata Miroslava Boris Masnec napravio je blog te krenuo u organiziranje koncerata. Ono što sam htio postići jest da se ne zaboravi, da su ljudi svjesni tog problema oko nas koji je kontinuiran, da se motiviraju, da se nešto napravi. Htjeli smo animirati mlade s tim koncertima da se angažiraju, objašnjava.

U prepoznavanje i rješavanje ovog problema uključile su se državne instucije i razne udruge s nacionalnim preventivnim programom 'Živim život bez nasilja' koji se uspješno već šestu godinu provodi na području Republike Hrvatske.

Brojke kazuju da je u opadanju nasilje što se tiče vršnjačkog, međutim ono što je najbitnije je da smo kroz ovaj nacionalni projket 'Živim život bez nasilja' mlade educirali o vrstama nasilja kako bi mogli prepoznati ih, kaže Marija Goati iz Službe prevencije Ravnateljstva Policije.

Na nasilje i njegove trajne posljedice ukazuje se putem edukativnih filmova i programa. Nagrađuju se najuspiješniji promotori nenasilja u školama. Uključene su lokane zajednice, poznata lica te glazbenici. I ove godine, u spomen na Miroslava, u Županji je održan edukativni koncert protiv nasilja među mladima.

Mi možemo puno jer imamo taj nekakav vršnjački autoritet na njima i jedno je kada jedan policajac ili psiholog govori djeci nemojte se tući, a drugo kada nekakav, recimo Davor Gobac kaže to. To je jedna potpuno druga dimenzija i ostavlja tragove, smatra Jeronim Marić, incijator koncerata protiv nasilja među mladima, frontmen grupe Adastra.

Iako je tendencija vršnjačkoga nasilja u opadanju, i dalje je prisutan problem internetskog nasilja. Stoga, bez obzira gdje se i kada događalo, treba što prije reagirati i prijaviti nasilje - kako ne bi bilo prekasno!