'Goran' - hrvatski film svjetskih ambicija

Igrani film 'Goran' razlikuje se od ostalih sličnih projekata koji su dosad snimani u Gorskom kotaru, a za prvu posebnost pobrinuo se redatelj Nevio Marasović, koji je nekoliko dana prije službenog početka distribucije u hrvatskim kinima, 22. prosinca, pretpremijeru 'Gorana' održao u Delnicama. Večeras je održana svečana zagrebačka premijera.

I prije pretpremijere mnogi su, zbog napete priče u snijegom zametenom gradiću, Marasovićev kriminalistički triler, počeli uspoređivati s Oscarom nagrađivanim filmom i popularnom američkom serijom 'Fargo'. Uspješan ispit kvalitete u međunarodnim okvirima 'Goran' je imao na uglednom međunarodnom Filmskom festivalu u Montrealu, gdje je za odigranu glavnu ulogu Franjo Dijak proglašen najboljim glumcem.U festivalski je program bilo uvršteno 150 naslova, a među njima i najnoviji film Mela Gibsona. Za razliku od ostalih filmskih projekata koji su lani, od proljeća do jeseni, snimani u Gorskom kotaru, snimanje 'Gorana' odvijalo se tijekom najsnježnijeg dijela zime, pa je u jednom trenutku snijegom zametenoj filmskoj ekipi trebalo priskočiti u pomoć.

Nakon prvog, Nevio Marasović se nada da će u Delnicama moći snimiti još dva igrana filma koje planira objediniti u trilogiji 'Vražji vrt'. Naslov je odabran prema latinskom i u povijesti zabilježenom nazivu za Gorski kotar – Hortus diabolicus.