Dobar susjed i u nevolji pomaže

Dok većina građana ovih dana kupuje namirnice za blagdanski stol i ukrašava domove lampicama, ima onih koji si to, nažalost, ne mogu priuštiti. U malom selu Popovac, u Baranji, već 4 godine bez struje i u neimaštini živi Željko Pacl na čiju su tešku životnu priču ukazali njegovi dobri susjedi.

Zbog tuđeg kredita i ovrhe na mirovinu pokojne majke, Željko Pacl je već 4 godine u mraku. Nije više bilo otkuda platiti struju i ostale režije. Plaćao sam koliko god sam mogao od socijale, socijala je onda bila 500 kn, ali trebalo je živjeti, trebalo je i pojesti,  govori Željko. Često je gladan. Jer ono što u vrtu uzgoji uglavnom propadne. Obradim, oplijevim, zalijem, napravim si žetvu, uzmem tu vreću krumpira ili luk što ima iz te bašte i ne mogu ga adekvatno spremiti.  Školovao se za kuhara, ali ga zbog niskog rasta nitko nije htio zaposliti. Ovisi o socijalnoj pomoći i tuđoj dobroti. Zahvaljujem se svim dobrim ljudima koji su mi pomogli i dali koji komadić mesa i koje jaje. Zahvaljujem se bivšem župniku Kruni koji mi je jako duhovno pomogao i zahvaljujem se svima unaprijed.

Najviše je zahvalan susjedima Ragužima. Oni se nadaju da će se naći rješenje da 5 500 tisuća kuna duga za struju, Željko otplati u ratama.  Volila bih da mu ta žarulja zasvijetli. Često nas je strah da mu se ta svijeća neće zapaliti,  govori susjeda Slobodanka. A susjed Ivan naglašava da i ljeti Željko mora vatru ložiti, ako želi nešto skuhati. Mislim da bi mu plinski štednjak, ali prvo struja, bio velika pomoć.  Mnogo toga Željku nedostaje, ali skroman je. Za Božić bih htio sjesti za stol, upaliti žarulju, otvoriti hladnjak, moj…  Da iz tog hladnjaka napravim sebi blagdansko veselje kao i svi drugi ljudi,  otkriva koja mu je želja.

A on živi kao rijetko tko. U sto godina staroj i ruševnoj kućici, večeri provodi uz svijeću, dane u nadi da će mu život postati barem malo dostojniji čovjeku.